Gonnetstraat

Projectontwikkelaar HBB Groep heeft plannen voor de ontwikkeling van het Van Duyvenbodegebouw (Gonnetstraat 22) en het voormalige complex van het Haarlemse Allergenen Laboratorium (HAL) (Gonnetstraat 26). Op beide locaties komen zowel woonruimte als werkplekken.

Actueel

Op 28 maart 2019 stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan voor deze ontwikkeling vast. Het bestemmingsplan is aangepast om de woonbestemming mogelijk te maken. Ook de gewenste hoogte uit het stedenbouwkundig plan past nu binnen het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan ‘Gonnetstraat 22-26’ staat onder agendapunt 10. Tegen het bestemmingsplan is beroep aangetekend. Dat wordt dit najaar behandeld door de Raad van State.

In de zomer 2019 verkocht HBB het monumentale HAL-gebouw aan Dopper. Dopper start in het najaar 2019 met de 1e renovatiewerkzaamheden op basis van de bestaande vergunning.

Ontwerp en programma

In 2017 maakte HBB Groep een ontwerp voor ongeveer 100 woningen met onder andere werkplekken, ateliers, horeca en kleinschalige winkels. 15% is bestemd voor sociale huur en 15% voor sociale koop. Er komen ook duurdere woningen en appartementen. De panden worden opgeleverd zonder gasaanlsluiting.

Dopper gaat het monumentale HAL-gebouw renoveren voor grotendeels eigen gebruik. Daarachter komen twee nieuwe woonpanden op het terrein. Deze krijgen 2 torens van 27 en 33 meter hoog. Dat zijn 7 en 9 verdiepingen. Bovenop de panden komen groen ingerichte daktuinen. Onder Gonnetstraat 26 komt een ondergrondse parkeergarage.

Het Van Duyvenbodegebouw op Gonnetstraat 22 wordt gesloopt. Het pand wordt in dezelfde vorm opnieuw gebouwd. Ook dit pand is bestemd voor wonen en werken. Bij de woningen op Gonnestraat 22 komen parkeerplaatsen onder een verhoogde binnentuin.

HBB werkt de komende periode aan een definitief ontwerp.

Afbeelding ontwerp Gonnetstraat 22 (pdf)
Afbeelding ontwerp Gonnetstraat 26 (pdf)

Start bouw

De bouwwerkzaamheden beginnen zodra HBB en Dopper een omgevingsvergunning van de gemeente heeft gekregen. De gemeente geeft die vergunning af zodra het bestemmingsplan onherroepelijk is. Daarvoor moet dit najaar eerst het traject bij de Raad van State afgewacht worden. De verwachting is dat de bouw in 2020 start.

Achtergrond

Eind 17e eeuw ontstond de Gonnetbuurt tegelijk met de opkomst van de lakenindustrie en verfhandel in garen. Tegenwoordig is daar niet veel meer van te zien. De industriële geschiedenis is alleen nog terug te zien in het rood bakstenen HAL-gebouw. De Gonnetstraat is een vergeten stukje binnenstad dat door toevoeging van wonen en kleinschalige werkgelegenheid een waardevolle toevoeging van het centrum kan worden.

Documenten

U vindt de relevante stukken onder agendapunt 10 van de agenda van de gemeenteraad van 28 maart 2019. Hier staat ook in de ingediende inspraakreacties en de reacties daarop van de gemeente.

Bekijk het bestemmingsplan en het wijzigingsoverzicht.

Alle bestemmingsplannen van de gemeente Haarlem kunt u vinden op ruimtelijkeplannen.nl.

Contact

Procesmanager van de gemeente Haarlem is mevrouw M. Zijlmans. Voor vragen kunt u contact met haar opnemen via het algemene nummer van de gemeente 14 023 of via antwoord@haarlem.nl.

U kunt ook op de hoogte blijven van de ontwikkeling via www.facebook.com/gonnetstraat. Projectontwikkelaar HBB Groep beheert deze pagina.