Energie besparen met je VvE

Wil jij graag je appartement energiezuiniger maken? In een appartementencomplex zijn dak, buitenmuren, vloer op de begane grond en meestal ook de kozijnen gemeenschappelijk bezit. Als je de isolatie van een appartement wilt verbeteren, is een besluit nodig van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit geldt bijvoorbeeld ook voor plaatsen van zonnepanelen, zonneboilers of buitenunits van warmtepompen op het dak.

Er zijn momenteel gunstige regelingen voor VvE’s en aantrekkelijke energiebesparingsleningen. De tijd is rijp om met verduurzaming aan de slag te gaan. Zo krijg je een lagere energierekening!

Zelf doen

Als appartementseigenaar kun je zelfstandig een paar dingen doen voor een energiezuinige en duurzame woning. Je zou een isolerende voorzetwand kunnen plaatsen voor de buitenmuur, en – afhankelijk van de afspraken binnen de VvE – HR++ glas in bestaande kozijnen. Misschien is een ventilatiewarmtepomp mogelijk, als de luchtafvoer daar geschikt voor is.

Ook kun je veel zelf doen voor een lagere energierekening door zuinige apparaten en verlichting te kopen, de verwarming slim te gebruiken en maximaal vijf minuten te douchen met een spaardouchekop. Lees hierover op milieucentraal.nl.

Samen met je VvE

Voor aanpassingen aan gemeenschappelijk bezit is een besluit van de Vereniging van eigenaren nodig. Als VvE profiteer je van landelijke subsidies van de overheid. Zowel voor isolatie als voor installaties van duurzame verwarming kun je een subsidie krijgen.

Tips: Hoe ga ik met elkaar aan de slag?

  • Zoek enthousiaste medestanders. Maak het onderwerp energie besparen bespreekbaar met de eigenaren van andere appartementen binnen je complex. Samen kun je het bestuur van de VvE enthousiast maken en zorgen dat het een agendapunt op de Algemene Ledenvergadering wordt.
  • Maak een concreet voorstel. Een goede onderbouwing van de plannen is belangrijk. Vraag daarom samen een energieadvies aan. Dit energieadvies wordt, samen met het ondersteuningstraject voor de VvE, door de overheid gesubsidieerd.
  • Neem energiebesparing op in het onderhoudsplan. Maak ook het financiële plaatje inzichtelijk: wat betekent energie besparen concreet voor jullie complex? Wat kost het en wat levert het op? Neem de energiezuinige maatregelen als verbeteringen op in het meerjarenonderhoudsplan.
  • Zorg dat energiebesparing op de agenda van de Algemene Ledenvergadering komt en bekijk samen de vervolgstappen die genomen moeten worden.

Waar kan ik terecht?

Het VvE Duurzaamheidsloket is gespecialiseerd in de begeleiding van VvE’s naar verduurzaming en energiebesparing. Ook brengt het VvE Duurzaamheidsloket subsidie- en financieringsmogelijkheden in kaart. Kijk op www.vveduurzaamheidsloket.nl.

De energieadviseurs van het Duurzaam Bouwloket kunnen adviseren over kleine maatregelen nemen, goed ventilatie, hoogwaardige isolatie, het opwekken van eigen duurzame energie en duurzaam verwarmen en koelen. Lees meer op duurzaambouwloket.nl.

De belangenorganisatie voor VvE en appartementseigenaar heeft een Energieloket met informatie en producten en diensten om als VvE te verduurzamen. https://www.vvebelang.nl/energieloket/

Team van VvE-accountmanagers voor informatie en begeleiding met de VvE Energiebespaarlening, www.energiebespaarlening.nl/vve/

Hoe ga ik het betalen?

De subsidie energiebesparing eigen huis is voor Verengingen van Eigenaren (VvE) die energie willen besparen in hun gebouw en de appartement(en). Deze subsidie is helaas gesloten. In begin 2021 is het totale budget van deze subsidie overschreden. Het ministerie van BZK en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zullen zo snel mogelijk communiceren over het vervolg. Informatie hierover op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wil je als VvE investeren in een warmtepomp, zonneboiler en/of zonnepanelen dan kun je dat doen door de ISDE voor zakelijk gebruikers aan te vragen. Ook als individuele bewoner van een VvE is het mogelijk subsidie aan te vragen voor een investeringssubsidie duurzame energie. Bekijk de voorwaarden.

Met deze tool maak je je eigen overzicht op maat: Voorwaarden: maak uw eigen overzicht op maat | RVO.nl | Rijksdienst. Alle informatie over de investeringssubsidie duurzame energie op Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) | RVO.nl | Rijksdienst.

 

Het Nationaal Energiebespaarfonds biedt aan VvE’s gunstige leningen voor energiebesparende maatregelen. Het fonds is opgericht door de Rijksoverheid en banken en heeft geen winstoogmerk. De lening kan boetevrij versneld worden afgelost, als je dat zou willen. Een VvE kan door de combinatie van investeringen op individuele en collectieve energielasten en groot onderhoud al aardig in de buurt komen van lastenneutraal verduurzamen.

VvE Belang heeft een handige Energiescan voor het berekenen van kosten en besparing van isolatiemaatregelen en zonnepanelen voor een appartementencomplex. Bij MilieuCentraal kom je meer te weten over het financieren van energiebesparende maatregelen.

Check in de Energiesubsidiewijzer welke subsidies en gunstige leningen voor jouw VvE in jouw gemeente of provincie zijn.

Boven- en benedenwoning

Een boven- en benedenwoning is formeel een appartement. Het hangt per situatie af hoe het eigendom is gesplitst. Vaak zijn in ieder geval de buitenmuren gemeenschappelijk bezit. Er zijn aantrekkelijke subsidies als je een VvE bent. Om in aanmerking te komen voor de isolatiesubsidie moet je samen met boven- of benedenburen een Vereniging van Eigenaren zijn. Je moet je daarvoor inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Vve-ervaringen

Niet genoeg geld in kas, toch duurzaam onderhoud. Hoe dan?

De VvE Energiebespaarlening heeft ervaring met VvE’s die willen verduurzamen. Op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds staat het verhaal van een VvE in Hengelo. “In het meerjarenonderhoudsplan van de VvE stond onderhoud gefaseerd gepland. 

Lees het hele artikel hier


Als VvE aan de slag met duurzaamheid

Hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op bij het verduurzamen als Vereniging van Eigenaren (VvE)? In de Waddenstraat is het gelukt. Philip: ‘We stookten ons blauw hier, maar nu heb ik bijna twee jaar de kachel niet aangehad.’

Lees het hele artikel hier

Renoveren is duurder dan verduurzamen

Jasper zet zich samen met John in om voor de VvE aan de Engelandlaan een duurzame opknapbeurt te realiseren. En dat wordt tijd, want ‘in de zomer is het binnen 42 graden en in de winter waaien we weg.’

Lees het hele artikel hier