Ik ben een monumenteneigenaar

Wil je je monument verduurzamen? Om energie te besparen of juist op te wekken en daarmee kosten te besparen en bij te dragen aan een beter milieu. Hoe doe je dat met behoud van monumentale waarden? Wat wel en niet mag met een monument is niet altijd makkelijk te vinden. De gemeente helpt je graag op weg.

Woon ik in een monument?

Om te weten of je in een monument woont, kun je kijken op de erfgoedkaart van Haarlem http://kaart.haarlem.nl. Elk monument heeft een beschrijving van waardevolle elementen. Deze zogenoemde ‘redengevende omschrijving’ kun je voor rijksmonumenten vinden op Rijksmonumentenregister | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed of voor gemeentelijke monumenten opvragen via erfgoed@haarlem.nl.

Hoewel behoud van monumenten voorop staat, is verduurzamen vaak best mogelijk, zeker als het gecombineerd wordt met onderhoud, verbouwingen of restauratie. Het is goed te weten dat zowel de buitenkant als de binnenkant beschermd zijn. Algemene informatie over monumenten vindt u hier: Haarlem | Monumenten.nl.

Haarlem
  

Stappenplan voor Haarlemse monumenteneigenaren

Energie besparen en opwekken bij een monument begint met het verzamelen van zoveel mogelijk informatie. Ook is het goed om je af te vragen hoe je het huis gebruikt en wat de geschiedenis is. Met het doorlopen van 5 stappen ben je goed voorbereid om je huis te gaan verduurzamen.

Download hier het Stappenplan en ga aan de slag.

Vraag advies bij het Monumentenloket op dinsdagmiddagen

Monumenteneigenaren met vragen over het behouden en verduurzamen van monumenten kunnen op afspraak terecht bij het Monumentenloket. Het loket is te bezoeken in de Bakenesserkerk, Vrouwestraat 12. Op dinsdagen tussen 13.00 en 16.00 uur zitten specialisten van de gemeente klaar om monumenteneigenaren te  woord te staan over hun wensen. Mail naar monumentenloket@haarlem.nl om een afspraak te maken.

*Tip: om als monumenteneigenaar goed voorbereid naar het loket te komen, is het handig om eerst het stappenplan Duurzame monumenten te doorlopen.

Hoe betaal ik energiebesparende maatregelen?

Duurzaamheidsmaatregelen kosten geld, soms veel geld. De terugverdientijd kan jaren zijn. Gelukkig zijn er tegemoetkomingen. Voor informatie, advies en subsidie kun je bij de volgende instanties terecht:

Meer weten?

Algemene vragen over erfgoed, monumenten, orde-2 panden en beschermde stadsgezichten kun je stellen via erfgoed@haarlem.nl.