Huurder: wat kan je zelf doen

 • Voor huurders kan het lastiger zijn om voor te bereiden op gasvrij wonen, omdat je minder mogelijkheden hebt om zelf aan de slag te gaan met grote maatregelen in huis. Maar je kan wel kleine maatregelen nemen om gas te besparen zoals het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie. Deze maatregelen kunnen je verbruik én je energierekening omlaag brengen.
   
 • Vraag je woningbouwcorporatie naar de opties voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen of isolatie. Veel woningbouwcorporaties maken momenteel grote stappen op het gebied van de verduurzaming van hun woningen. Neem contact op met je eigen woningbouwcorporatie: Elan Wonen, Ymere of Pré Wonen.
   
 • Als huurder kun je ook zelf met een voorstel tot woningverbetering komen. Een goede eerste stap is het opstellen van een voorstel voor energiebesparende maatregelen (zoals isolatie). Voor het opstellen of beoordelen van een redelijk voorstel kun je bijvoorbeeld ondersteuning krijgen van de Woonbond.
   
 • Neem echte groene stroom en groen (of gecompenseerd) gas.
  Heb je de mogelijkheid om zelf te kiezen hoe je kookt? Ga dan voor inductie.
   
 • De gemeente Haarlem zet samen met woningcorporaties Elan Wonen, Ymere en Pré Wonen energiecoaches in die huurders helpen om energiekosten te besparen. De energiecoach is gratis en geeft de bewoner tijdens een bezoek een bespaaradvies op maat, waarmee de bewoner veel energie én geld kan besparen. Vraag een gratis energiecoach aan.

Bep en Fred

Woningbouwcorporatie Pré Wonen renoveerde de woning van Bep en Fred tot een nieuwe, grotere en energieneutrale woning.

Lees hun ervaringen hier.

Angeline Broers

Haarlem wil in 2040 gasvrij zijn. Het lijkt dan ook een goocheltruc, vanaf 2004 gasvrij wonen in plaats van 2040, maar voor Angeline Broers werkelijkheid. Lees het hier.