Ik ben een bewoner

Je kan je voorbereiden op gasvrijer wonen. Welk alternatief je ook krijgt voor aardgasvrij wonen, energie besparen is altijd nodig. Vooral isoleren, want voor alle opties geldt dat onze vraag naar warmte omlaag moet.

Wat zijn de oplossingen?

Hoe gaan we dan verwarmen en koken? Er zijn verschillende manieren om jouw huis te verwarmen: via een aansluiting op een warmtenet, met elektrische of gecombineerde oplossingen, ook wel ‘hybride’ oplossingen genoemd, of door aardgas te vervangen door het duurzame biogas. Voor koken is inductie de meest logische oplossing.

Kijk voor meer informatie op HierVerwarmt.

  

Met deze maatregelen zit je altijd goed

Voor je ergens mee begint, check je natuurlijk eerst of er al plannen in jouw buurt zijn om van het aardgas af te gaan. Kijk of er een duurzaam bewonersinitiatief is. Zijn er nog geen plannen? Ook dan kun je al zelf aan de slag.

  • Bij oplossingen met lage temperatuurverwarming, zoals het geval is bij een warmtepomp of in sommige gevallen bij een warmtenet, is isolatie de belangrijkste voorbereidende maatregel. Zonder vergaande isolatie krijg je het in huis met een lage temperatuurverwarming simpelweg niet goed warm.
  • Isolatie is de beste manier om energie te besparen, maar ook om je huis zo comfortabel mogelijk te maken. Je kan kijken naar grote maatregelen als muur-, vloer- en dakisolatie en aanschaf van HR+++ glas. Deze maatregelen kan je financieren met een duurzaamheidslening.
  • Je kan ook kleine maatregelen nemen zoals radiatorfolie, tochtstrips etc.

Inductie is niet alleen een energiezuinige manier van koken, maar heeft ook veel voordelen ten opzichte van koken op gas. Het is sneller, veiliger en makkelijker schoon te maken. Meer over inductie.

Steeds meer mensen koken op inductie. Bijna de helft van de verkochte kookplaten is een inductie kookplaat. Kijk hier voor meer tips

Als je toch gaat verbouwen, is de extra investering voor isolatiemaatregelen vaak lager. Bovendien heb je dan maar één keer het gedoe van een verbouwing. Maak gebruik van dit logische soort momenten om jouw huis voor te bereiden!

Je huis is nog niet aardgasvrij, maar je moet je ketel vervangen. Wat kun je het beste kiezen? Gewoon een nieuwe aardgasketel of zijn er duurzamere alternatieven? Met de huidige subsidieregeling scheelt de aanschaf van een warmtepomp niet veel in de kosten.

Hoe maak ik mijn huis energiezuiniger en duurzamer? Beantwoord de vragen bij Verbeter je huis en ontdek met welke verbeteringen je je huis energiezuiniger en duurzamer kan maken. Je ziet ook meteen wat het jou kost en oplevert.

Veel Haarlemse daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Jouw dak ook? Check het online op de Zonatlas. Jouw dak niet geschikt? Kijk dan of je bijvoorbeeld samen met je buren op het dak van een school bij jou in de buurt zonnepanelen kan plaatsen. Ga langs bij Kennemer Energie.

  

Waar kan ik terecht?

Meer weten over wat de gemeente voor u kan betekenen? Kijk op https://www.haarlem.nl/duurzaam-verbouwen/ en https://www.haarlem.nl/de-groene-mug/.

Als huiseigenaar kunt u een duurzaamheidslening aanvragen voor een aantal energiebesparende maatregelen in en aan uw woning. Denk aan zonnepanelen, raamisolatie, dakisolatie. U kunt deze lening alleen aanvragen voor een bestaande woning van minstens 5 jaar oud. De duurzaamheidslening bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. U vraagt de duurzaamheidslening schriftelijk aan bij de gemeente. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) betaalt de lening uit via een bouwkrediet. Kijk voor meer informatie op https://www.haarlem.nl/duurzaamheidslening/.

De gemeente werkt samen met het onafhankelijke Duurzaam Bouwloket. Via de woningplanner krijg je online maatwerkadvies voor je woning. Vul je postcode en huisnummer in en ontvang een advies in je mailbox. Ook vind je er informatie over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken, krijg je gratis en onafhankelijk advies en vind je er lokale en regionale uitvoerders van duurzame maatregelen.

  • Iedere vrijdagmiddag is in de Haarlemmer Kweektuin het Duurzaamheidsloket geopend. Voor Haarlemmers die graag duurzaam willen leven maar nog niet helemaal weten hoe. Bewoners kunnen vragen stellen aan een medewerker van het gemeentelijk duurzaamheidsteam of een initiatiefnemer van één van de bewonersinitiatieven. Zij beantwoorden vragen die gaan over duurzaam wonen, energie besparen, bewonersinitiatieven, financieringsmogelijkheden en zij denken mee over uw duurzame plannen.
  • Het Duurzaamheidsloket is elke vrijdagmiddag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Laat u op weg helpen. Graag tot ziens bij het Kweekcafé! Haarlemmer Kweektuin, Kleverlaan 9.

Het kan je een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen. De coach kijkt met jou naar het energieverbruik in uw woning. Je krijgt een bespaarrapport en kunt kiezen uit bespaarproducten zoals ledlampen, radiatorfolie of een waterbesparende douchekop. Haarlem betaalt de bespaarproducten en het bezoek, voor jou is het geheel gratis. Vraag gratis advies van de energiecoach.

De afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen flink gedaald. Steeds meer Haarlemmers kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Geen hoge energierekening meer, maar gewoon uw eigen stroom opwekken. Wilt u ook zonnepanelen? Uitgebreide informatie over aanschaf, onderhoud, kosten en baten van zonnepanelen is te vinden op de website van Milieu Centraal.

Voor advies over welke lokale installateurs zonnepanelen kunnen plaatsen, kunt u terecht bij het Duurzaam Bouwloket.

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?
Benieuwd of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Kijk dan op www.zonatlas.nl/Haarlem. U ziet hier of uw dak geschikt is voor het opwekken van zonne-energie. Via de atlas kunt u ook zien hoeveel panelen u kunt plaatsen en wat de investering oplevert. Komt u er niet uit, neem dan contact met Peter Tromp, ptromp@haarlem.nl.

Is uw dak niet geschikt of te klein voor zonnepanelen?
U kunt ook gezamenlijk zonnepanelen kopen op een groot dak in de buurt van bijvoorbeeld een sporthal. Kennemer Energie zoekt daarvoor geschikte daken in Haarlem waar collectief zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Meldt u aan via www.kennemerenergie.nl zodat u als eerste weet wanneer er een geschikt dak in de buurt is.

Verspreid over de stad hebben actieve Haarlemmers initiatieven gestart op de thema’s duurzame energieopwekking en energiebesparing. Ben je benieuwd wat er speelt in jouw buurt? Kijk op de pagina Duurzame bewonersinitiatieven in-haarlem voor een interactieve kaart met meer informatie over de verschillende initiatieven.

Check welke stappen jij allemaal kunt zetten. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onderscheidt zich met onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie. Alle adviezen zijn gebaseerd op (wetenschappelijk) onderzoek. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/

  

Hoe ga ik het betalen?

De kosten verdien je vaak terug via een lagere energierekening. Ook wordt je huis comfortabeler en stijgt de waarde er waarschijnlijk van. Maar je moet de aanschaf- en aanlegkosten wel eerst betalen. Hoe doe je dat? Is het slim om spaargeld te gebruiken of kun je beter een lening afsluiten? Maak gebruik van subsidies en acties: daarmee kun je je kosten flink omlaag brengen! Lees op Milieu Centraal welke mogelijkheden er zijn.

Huiseigenaren kunnen subsidie aanvragen om hun woning gasvrij te maken. De subsidie is bedoeld om u te helpen uw woning aardgasvrij te maken.
Met de subsidie Haarlem Aardgasvrij wil de gemeente Haarlemmers stimuleren om hun huis gasvrij te maken. De subsidie is bedoeld om je te helpen de woning volledig aardgasvrij te maken. De subsidie is maximaal 3.000 euro. De subsidie voor het verwijderen van de gasaansluiting van de woning door de netbeheerder komt bovenop de subsidie van € 3.000. Zolang er geld beschikbaar is, kan je aanvraag doen. De subsidie kan je achteraf aanvragen, als je gasaansluiting is verwijderd. Kijk hier voor de voorwaarden en hoe je de subsidie kan aanvragen.

Met de duurzaamheidslening wil de gemeente het voor bewoners makkelijker maken om duurzame maatregelen te kunnen betalen. Met deze lening kun je goedkoop duurzame bouwkundige maatregelen financieren zoals isolatie, zonnepanelen maar ook politiekeur-veiligheidsmaatregelen. Kijk voor de voorwaarden en hoe je de lening kan aanvragen op http://www.haarlem.nl/duurzaamheidslening/

Bekijk de korte video hoe je eenvoudig de duurzaamheidslening kan aanvragen.

Check in de Energiesubsidiewijzer welke subsidies en gunstige leningen er in jouw gemeente of provincie zijn.

Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen. Op Milieu Centraal lees je er meer over.

Je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. Het bedrag hangt af van het soort zonneboiler en ligt ongeveer tussen de € 600 en € 2.000. Met deze subsidie wordt duurzaam warm water nog aantrekkelijker. Op MilieuCentraal lees je er meer over.

Wil je in jouw huis isolatiemaatregelen nemen? Dan zijn er 2 mogelijkheden om subsidie te krijgen. 1. Je neemt twee isolatiemaatregelen. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur én de vloer isoleren. 2. Je combineert een isolatiemaatregel met een warmtepomp of zonneboiler.  Je laat bijvoorbeeld de vloer isoleren én neemt een hybride warmtepomp. Kijk voor meer informatie op MilieuCentraal.