Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Heb je zonnepanelen? Dan is het een goed idee om je zonnepanelen schoon te maken; mooi klusje als je meer thuis bent. En super slim om in de lente te doen met het zonnige weer! Let op: veiligheid voor alles. Peter en Hanno van team Duurzaamheid van de gemeente Haarlem stuurden foto's van hun schoongemaakte zonnepanelen. Hoe ga je aan de slag? 

Maak je zonnepanelen in het voorjaar schoon. Een goed moment is begin maart. Want vanaf dan gaat de zon hoger staan en daarmee de opbrengst omhoog. In Haarlem zijn relatief veel zonuren net zoals de hele Westkust van Nederland.

Is het echt nodig ze schoon te maken?

In principe hoef je je zonnepanelen niet schoon te maken. Liggen je zonnepanelen schuin genoeg, dan worden ze in principe door de regen vanzelf schoongespoeld. Maar als het een periode niet regent en er veel stuifmeel in de lucht zit, kan het geen kwaad om ze schoon te maken. Afwachten tot een volgende regenbui kan dus ook. Houd in ieder geval de opbrengst van je panelen in de gaten. Zie je dat het terugloopt? Dan zou een schoonmaakbeurt de oplossing kunnen zijn.

Veiligheid voor alles

Kan je op een veilige manier het dak op? Dan is het beter om je zonnepanelen door een professionele partij schoon te laten maken. Zoals bijvoorbeeld glazenwassers. En misschien kan je er makkelijker bij vanuit de buren?

De schoongemaakte zonnepanelen van Peter
De schoongemaakte zonnepanelen van Peter

De do’s en don’ts van zonnepanelen schoonmaken

Heb je een plat dak of kan je er zelf makkelijk bij? Dan kan je zelf je zonnepanelen schoonmaken. Let dan wel op de volgende dingen:

Do

  • Kijk of er een dag is met bewolking. Met zomerse hitte kunnen zonnepanelen wel 80 graden worden. Ook geeft de hitte hoge voltages. ’s Morgensvroeg of later op de dag het dak op kan natuurlijk ook.
  • Schakel de installatie tijdens het schoonmaken uit en pas op de kabels en de connectoren.
  • Gebruik water dat qua temperatuur niet teveel verschilt met je paneel. Het liefst ontkalkt water. Is water niet genoeg? Dan zijn er speciale reinigingsmiddelen die de zelfreinigende laag van de panelen niet aantast.
  • Gebruik een zachte spons of doek.
  • Maak de zonnepanelen eventueel nat met een tuinslang maar gebruik geen hogedrukspuit.

Don’t

  • Gebruik geen bijtende, schurende schoonmaakmiddelen, ammoniak of allesreiniger. Hetzelfde geldt voor schurende hulpmiddelen zoals schuursponsjes, krabbers en borstels.
  • Maak de zonnepanelen niet droog schoon; dit kan krassen veroorzaken.
  • Leun niet op de zonnepanelen en pas op dat je niet tegen het glas stoot met een bezem of emmer. 
Klik voor een grotere weergave.