Bewonerservaringen

Deze Haarlemmers gingen zelf aan de slag. Zij wonen steeds gasvrijer of wonen zelfs al aardgasvrij! Wil je meer weten over koken op inductie, de werking van een warmtepomp of zonnepanelen? Lees de inspirerende verhalen.

Heb jij je huis al aardgasvrij gemaakt of ben je op weg? En wil je jouw ervaringen delen? Neem contact met ons op.

Bewoners

Frits

Met de subsidie Haarlem Aardgasvrij stapte Frits Rosenbach kosteloos over van gas op inductie. Zijn conclusie: ‘Dat had ik eerder moeten doen.’

Lees meer >

Willy

Willy de Graaff woont op een gloednieuwe, duurzame en toekomstbestendige woonboot aan het Spaarne. De boot ontwierp ze zelf. Bijzonder is het dak, dat gemaakt is van panelen die stroom opwekken en samen met een water-warmtepomp zorgen voor warm water en verwarming.

Lees meer >

 

Pieter

Pieter heeft een dak vol dakpannen. Denk je. Maar IN de dakpannen zitten zonnecellen! Onzichtbaar mooi.

Lees meer >

 

Linde

Linde woont middenin de Haarlemmer Kweektuin! In een prachtig duurzaam opgeknapt huis met spullen van oma en Haarlemse ontwerpers. Lokaal duurzaam doen.

Lees meer >

Alette

Van oorsprong Noorse Alette zou iedere Haarlemmer willen oproepen: ‘ga over op inductie koken. Dat is schoner en veiliger en ook nog eens beter voor het milieu’.

Lees meer >

 

Ton

Nieuwe keuken? Laten we dat dan zo duurzaam mogelijk doen, dacht de familie Van der Heijden. Met een financiële domper die een verrassende wending nam.

Lees meer >

 

Floris

Floris verhuurt drie gasvrije appartementen. Met subsidie voor een warmtepomp kan hij flink duurzaam verhuren. Het levert zelfs meer op door de besparingen die hij daarmee heeft.

Lees meer >

André en Frida

In een hoekwoning aan de William Boothstraat in Meerwijk woont André van Oort met zijn vrouw Frida. In de voormalige woningbouwwoning nam hij duurzame stappen. Zonnepanelen aan de zijwand van het huis en op het garage dak zijn het meest in het oog springend.

Lees meer >

Arjan en Annemiek

Achter een opvallend paarse deur in de Planetenwijk schuilt een bijna gasvrij huis. Arjan en Annemiek moesten het huis compleet strippen want het woord ‘onderhoud’ kwam niet in boekje van de vorige eigenaar voor. Met de duurzaamheidslening schaften zij zonnepanelen, vloerisolatie en een warmtepomp aan.

Lees meer >

 

Soner en Döne

Soner en Döne wonen met twee tienerdochters in een statig pand aan de Zijlweg. Ze kochten het huis acht jaar geleden in slechte staat en verbouwden het duurzaam. Isoleren bracht de energierekening enorm omlaag.

Lees meer >

Arjan

Arjan is al een aantal jaren bezig zijn huis te verduurzamen. Het begon 8 jaar geleden met de aanschaf van zonnepanelen met 8 buren. Laat de zon maar schijnen.

Lees meer >

Melissa

Melissa kocht een huis en sloeg meteen een put voor warmtekoudeopslag. Met vloerverwarming heeft ze nu comfortabele en energiezuinig woning. Haar huis kan helemaal zonder gas? Hoe deed ze dat?

Lees meer >

Andries

Stap voor stap nam Andries Tieleman zijn woning uit 1892 in het Garenkokerskwartier onder handen. Zijn energieverbruik is drastisch gedaald. Nu zet hij zijn kennis in voor de hele buurt met het buurtonderhoudsplan.

Lees meer >

Inge en René

Van gaskachels naar gasvrij. Met veel geduld en slim geld lenen kregen Inge en René dit voor elkaar.

Lees meer >

Hans

Een monument verbouwen tot aardgasvrij pand is een stuk moeilijker dan een gewoon huis. Met hulp van de Huizenaanpak pakten Hans en Gerbrig hun huis aan de Kloppersingel aan. Het resultaat: zeer geavanceerd hip historisch huis. En aardgasvrij!

Lees meer >

Sjoerd

In 2017 verwijderde Sjoerd – nog net niet eigenhandig maar door het energiebedrijf – de gasaansluiting en gasmeter. Hij betaalt geen energiekosten meer. Welke fases heeft hij allemaal doorlopen?

Lees meer >

Stefan en Jolanda

In de Kleverparkbuurt wonen Stefan en Jolanda met hun twee kinderen gasvrij. Ze stonden voor een grote verbouwing van hun net gekochte huis en ‘een cv-keteltje ophangen kan echt niet meer’. Ze isoleerden hun huis, legden zonnepanelen op het dak en verwijderden de gasaansluiting.

Lees meer >

Angeline

Haarlem wil in 2040 gasvrij zijn. Het lijkt dan ook een goocheltruc, vanaf 2004 gasvrij wonen in plaats van 2040, maar voor Angeline Broers werkelijkheid.

Lees meer >

Ferry

Ferry is besmet met het besparingsvirus. Energie besparen is routine. Met de was voor de pelletkachel en aangesloten schakelaars zodat apparaten niet nodeloos aan blijven staan. Ferry leeft aardgasvrij!

Lees meer >

Klusproject

Eind mei 2018 was er een feestelijk moment voor de zelfbouwers van 21 woningen in de Alberdingk Thijmstraat in Haarlem-Oost.

Lees meer >

Vve en huurders

Bep en Fred

Als huurders van een woning in het Hof van Egmond woont de familie Hoogland in een energieneutrale woning. Koken op inductie, hoe werkt dat nou?

Lees meer >

 

 

John en Ria

Aardgasvrij spelen, sjoelen en knutselen. Dat kan bij speeltuinvereniging Kindervreugd in Haarlem-Oost. John, Ria en alle vrijwilligers verbouwden het verenigingsgebouw duurzaam. Tot in detail. Zelfs het afwasmiddel is duurzaam. En sinds Valentijnsdag 2019 is de gasaansluiting verwijderd.

Lees meer >

Philip

Hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op bij het verduurzamen als Vereniging van Eigenaren (VvE)? In de Waddenstraat is het gelukt. Philip: ‘We stookten ons blauw hier, maar nu heb ik bijna twee jaar de kachel niet aangehad.’

Lees meer >

 

Jasper en John

Jasper zet zich samen met John in om voor de VvE aan de Engelandlaan een duurzame opknapbeurt te realiseren. En dat wordt tijd, want ‘in de zomer is het binnen 42 graden en in de winter waaien we weg.’

Lees meer >