Hoe denken Haarlemmers over aardgasvrij wonen? En wat zijn de oplossingen als je geen aardgas meer gebruikt? Met deze video’s kom je meer te weten.

Alle video’s

Haarlem wil al in 2040 van het aardgas af. Dat lijkt ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt. Hoe denken Haarlemmers over aardgasvrij wonen? Is het wel mogelijk om zonder aardgas te leven? Hoe verwarm je je huis? En hoe ga je eten koken? Wij gingen de straat op en vroegen het aan bewoners.

We gaan wonen zonder aardgas. Gelukkig zijn er andere oplossingen om je huis te verwarmen, en voor koken en douchen. Je kan aangesloten worden op een warmtenet, elektrisch verwarmen of biogas gebruiken in plaats van aardgas.

Heb je weinig tijd? Bekijk deze video om te weten hoe Haarlemmers denken over aardgasvrij wonen.

Voor als je wel zonnepanelen wilt maar geen geschikt dak hebt. Kennemer Energie helpt je verder. Deze stichting legde in Haarlem al vijf grote zonnedaken aan. Zo hebben meer dan 400 Haarlemse huishoudens nu stroom van zonnepanelen op een dak in de buurt. Meer weten? Kijk op https://kennemerenergie.nl

Tom Keppens maakte zijn huis in de Romeinenstraat (Haarlem-Noord) energieneutraal. Het huis van Tom heeft instant heaters, een warmtepomp, twee liggende buffervaten en Tom kookt op inductie. Ook heeft hij een speciaal Solteq dak dat zijn oude dakpannen vervangt en werkt volgens het zonnepanelen-principe. Zijn tip: “Vraag eerst advies voordat je aan de slag gaat met je woning.”

De Groene Ambassade biedt samen met de gemeente en het Duurzaam Bouwloket infraroodsafari’s aan. Met infraroodfoto’s van jouw huis kun je zien op welke plekken warmte lekt. Infraroodfoto’s nemen kan alleen als er een groot temperatuurverschil is tussen binnen en buitentemperatuur, dus vooral in de winter. Voor vragen of aanmelden, mail naar groeneambassade@gmail.com