Volledig verbouwde jaren veertig-woning met duurzaamheidslening naar gasvrije woning

Achter een opvallend paarse deur wonen Arjan en Annemiek in de Dutrystraat. Het stel is er in 1999 komen wonen. Arjan: “De huizen in Amsterdam waren te duur, dus zijn we gaan bezichtigen in Haarlem. We troffen dit huis bijna twintig jaar geleden in originele staat aan. Het is echt een jaren veertig woning. Het huis was in de jaren negentig van een huisjesmelker. Het woord ‘onderhoud’ kwam niet in zijn boekje voor. Elektriciteitsdraden lagen los en loden leidingen liepen door de muur heen. Vanaf de begane grond kon je helemaal tot aan de zolder kijken. Het huis moest compleet gestript worden.”

Zo gezegd zo gedaan. Arjan en Annemiek kochten het huis in juni en gingen er eind november in. “Het woord duurzaamheid bestond in de jaren veertig niet,” zegt Arjan. “We hebben eerst de woning bewoonbaar gemaakt.” In 2003 heeft Arjan het dak van binnen laten isoleren, twee jaar later is overal dubbel glas gekomen en in 2013 is – samen met vijf andere buren – spouwmuurisolatie aangebracht. Hun missie om van het gas af te gaan is in 2018 gestart.

Arjan nam een duurzaamheidsadviseur in de arm. Die stelde een offerte op. Met die offerte vroeg Arjan een duurzaamheidslening van 24.000 euro aan. De offerte is getoetst door de gemeente Haarlem en aangevraagd bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Van dat geld zijn zonnepanelen aangelegd, de vloer geïsoleerd en een warmtepomp aangeschaft.

Energierekening van 300 euro per jaar

Het huis is nu – bijna – van het gas af en optimaal energiezuinig. Arjan: “Er liggen nu veertien panelen op ons dak, aan de voor- en de achterkant. Op de Solar Edge-app kan ik zien wat er in een jaar is geproduceerd; dat is nu zo’n 3700 kilowattuur. Een gezin van vier kan daar bijna van draaien. Wij hebben een energierekening van 300 tot 400 euro op jaarbasis. Dat was voorheen ongeveer 1.800 euro. Op deze manier halen we de duurzaamheidslening er binnen zestien jaar uit.” De grootste energie-vrager in het huis? Dat is de warmtepomp op zolder. “Maar, je moet begrijpen dat die de hele dag draait, 365 dagen in het jaar. De warmtepomp heeft een ‘Coëfficiënt of Performance’ van vier. Voor één eenheid energie, krijg je er vier voor in warmte terug,” legt Arjan uit. De warmtepomp voorziet het huis van warmte. In de keuken op de begane grond is nog goed te zien waar de leidingen samen komen. “De begane grond is zo’n veertig vierkante meter. Door de grote dichtheid van slangen onder de vloer kan warmte efficiënt worden verdeeld.”

Goede tip

Tot slot een tip van Arjan: “Zoek een duurzaamheidsadviseur met kennis van zaken. Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om isolatie en energieopwekking. Ervaring op dit gebied is heel belangrijk.” Arjan gaat deze winter nog van het gas af: “Als de nieuwe keuken met inductie erin zit kunnen we ons huis van het gas af laten halen. Daar zit in Haarlem een subsidie van 3.000 euro aan vast. Een fijn bedrag.”

Duurzaamheidslening, hoe regel ik dat?

Huiseigenaren kunnen een duurzaamheidslening aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Denk aan zonnepanelen, raamisolatie, dakisolatie. Je kunt deze lening aanvragen voor een woning van minstens vijf jaar oud. Het bedrag dat je kan lenen is minimaal 2.500 en maximaal 25.000 euro.

Tekst: Joris Krouwels
Foto’s: Hans Palmboom