Folders Wmo voorzieningen

Ouder worden en wonen. Langer zelfstandig blijven en meedoen aan de samenleving. Hoe de gemeente hierbij kan ondersteunen staat in 4 nieuwe folders. De folders leggen uit wat er gebeurt als u een beroep doet op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Waar u rekening mee kunt houden als u ouder wordt en zelfstandig wilt blijven wonen. Hoe u zelf hulp kunt regelen als u via de Wmo ondersteuning krijgt. En wat u kunt doen als u het niet eens bent met een besluit over een hulpvraag, of als u het gevoel hebt dat u niet correct bent behandeld.

Ontvangt u liever een folder per post of heeft u vragen over Wmo voorzieningen? U kunt dan bellen met het team Wmo, telefoonnummer 023 511 4368.

Meedoen en zelfstandig blijven

U heeft een hulpvraag gesteld. Deze folder geeft u informatie over wat de gemeente samen met u gaat doen om tot een passende oplossing te komen. Met de gekozen ondersteuning kunt u langer zelfstandig blijven en meedoen aan de samenleving. Lees deze informatie goed door. De tekening op de voorkant laat in het kort zien wat er gebeurt.

Meedoen en zelfstandig blijven (pdf 1,4 MB)

Ouder worden en wonen

Denkt u soms na over hoe u ook in de toekomst zonder problemen zelfstandig kunt blijven wonen? Of misschien ervaart u nu al hindernissen in uw woning door uw leeftijd of beperking? Deze folder is bedoeld als wegwijzer. Waar kunt u terecht of wat moet u doen om langer zelfstandig in uw woning te kunnen blijven. En als dat niet kan (op termijn), hoe u een andere geschiktere woning kunt vinden.

Ouder worden en wonen (pdf)

Persoonsgebonden budget (PGB)

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een geldbedrag dat u zelf kunt besteden aan de ondersteuning die u nodig heeft. Met een PGB bent u vrij in de keuze van hulpverlener of leverancier. U krijgt vooraf een bedrag op uw bankrekening gestort en daarmee kunt u een hulpverlener inhuren of een voorziening kopen.

Een PGB krijgt u alleen voor individuele maatwerkvoorzieningen, zoals een scootmobiel, huishoudelijke ondersteuning of een traplift. U kunt geen PGB aanvragen voor collectieve voorzieningen zoals de OV-taxi.

Verantwoording van PGB

De gemeente stelt wel voorwaarden. Krijgt u geld om een woningaanpassing te kopen, dan moet u de aankoop met een bon of rekening kunnen aantonen. U moet dus een goede administratie bijhouden. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan u gratis helpen met het opstellen van een contract en met de bijbehorende administratie. Als u de uitgaven niet (geheel) kunt verantwoorden, kan de gemeente besluiten dat u uw PGB geheel of gedeeltelijk moet terugbetalen.

Persoonsgebonden budget (PGB) (pdf).

Klacht of bezwaar

Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente naar aanleiding van uw Wmo melding, dan kunt u bezwaar maken. In de beschikking staat hoe u dat kunt doen.

Klacht of bezwaar (pdf)

Onafhankelijke cliƫntondersteuning

Heeft u vragen over opvoeden, het huishouden, een beperking of werk dan kunt u terecht bij verschillende organisaties. Het regelen hiervan kan ingewikkeld zijn en het is daarom fijn als iemand u hierbij begeleidt. U kunt bijvoorbeeld een familielid, vriend(in), buur of een ander vertrouwd persoon vragen om u te helpen.
Als niemand uit uw eigen omgeving u hierbij kan helpen, dan zijn er verschillende onafhankelijke cliƫntondersteuners die u kunnen adviseren, met u meedenken en u helpen met het krijgen van passende voorzieningen. Deze hulp is gratis.

In de folder Cliƫntondersteuning (pdf) vindt u meer informatie en de contactgegevens van deze organisaties.