Fietsenstallingen

Komt u met de fiets naar het centrum van Haarlem? U kunt uw fiets overdag gratis stallen in een van de 4 bewaakte en overdekte stallingen: de Botermarkt, de Smedestraat, de Jacobijnestraat en fietsenstalling De Blauwe Tram (Tempeliersstraat 58). Op Haarlem CS kunt u gebruikmaken van het gratis fietssouterrain en de fietsgevel.

Fiets stallen in het centrum

Voor de bewaakte fietsenstallingen gelden onderstaande tarieven:

  • fiets overdag: gratis
  • fiets per nacht: € 0,50
  • bromfiets, snorfiets overdag: € 0,70
  • bromfiets, snorfiets per nacht: € 0,70

Openingstijden

Voor de bewaakte fietsenstallingen gelden onderstaande openingstijden:

Smedestraat (Grote Markt)

maandag, dinsdag en woensdag: 7.30 - 24.00 uur
donderdag: 7.30 - 2.00 uur
vrijdag: 8.30 - 5.00 uur
zaterdag: 8.30 - 5.00 uur
zondag: 12.00 - 18.00 uur

De maximale aaneengesloten stallingsduur is 10 dagen.

Botermarkt

maandag, dinsdag en woensdag: 8.00 - 20.00 uur (oktober tot en met april)
maandag, dinsdag en woensdag: 8.00 - 24.00 uur (mei tot en met september)
donderdag, vrijdag en zaterdag: 8.00 - 24.00 uur (gehele jaar)
koopzondagen: 11.00 - 18.00 uur

De maximale aaneengesloten stallingsduur is 10 dagen. 

De stallingen Botermarkt en Smedestraat zijn ook geopend tijdens sommige grote evenementen. Let op de aankondigingen bij nieuws-en-actualiteiten of informeer bij de stalling zelf.

Tempeliersstraat (De Blauwe Tram)

maandag, dinsdag en woensdag: 7.00 - 20.00 uur
donderdag: 7.00 - 22.00 uur vrijdag: 7.00 - 20.00 uur
zaterdag: 9.00 - 22.00 uur
niet open op koopzondagen

De maximale aaneengesloten stallingsduur is 10 dagen. 

Fietsenstalling Tempeliersstraat heeft extra services. Zo zijn er 2 oplaadpunten voor elektrische fietsen en 10 speciale rekken voor fietsen met een afwijkende maat.

Jacobijnestraat (naast Stedelijk Gymnasium)

Alleen zaterdag: 11.00 - 19.00 uur
Niet open op koopzondagen

Bij deze stalling is nachtstalling niet mogelijk. Toch uw fiets laten staan? Neem contact op met Spaarnelanden (via stalling Smedestraat of 023 7517 200).

Boereplein (Raaks)

In voorbereiding. Volg het project herontwikkeling Raaks op de projectpagina van het stadsdeel centrum.

Fiets stallen bij station

Op station Haarlem CS kunt u uw fiets stallen in het fietssouterrain, de fietsgevel, naast het CWI of in de fietsvakken langs de Jansweg. Vanwege de toegankelijkheid en veiligheid in het gebied gelden er voor het stallen van uw fiets per locatie regels. Op fietsen geplaatst buiten de voorzieningen wordt gehandhaafd. Met ingang van 1 april 2017 mag er rond Haarlem CS bovendien niet langer dan 10 dagen aaneengesloten worden gestald. Bij station Spaarnwoude kunt u uw fiets stallen in een fietsenrek of openlucht. De maximum stallingsduur rond Station Spaarnwoude bedraagt een maand.

Fietssouterrain Haarlem CS

Onder het busplatform van het Stationsplein-Zuid is een (fietsen)stallingskelder voor 5.020 fietsen. Het fietssouterrain is toegankelijk vanaf de Kruisweg. Voetgangers kunnen ook via een ingang midden op het stationsplein naar het fietssouterrain. Met de trap vanuit het souterrain komt u meteen in de westelijke stationsgang. Zo bent u snel op de perrons. Het fietssouterrain is open van 5.00 uur 's ochtends tot 2.15 uur 's nachts.

Het stallen van uw fiets in het fietssouterrain is gratis.

Fietsgevel Kennemerplein

De fietsgevel heeft circa 1.700 plekken. Vanaf de 3e etage heeft u rechtstreeks toegang tot perron 8. De fietsgevel heeft geen toezicht en is 24 uur per dag toegankelijk. Onder de trappen is een beperkt aantal plekken voor uitzonderlijke fietsen. Deze zones zijn aangegeven als een vak. Via de begane grond is een extra ruimte beschikbaar voor brom-/snor- en bakfietsen. Deze zone ligt rechtsachter de fietsgevel en achter het Kennemerplein nr. 2.

CWI-stalling

Tussen de spoordijk en het CWI-gebouw (Jansweg 15) is een openlucht stalling voor 600 plekken. De stalling is 24 uur per dag toegankelijk. In deze stalling is geen toezicht. Op deze locatie kunnen ook ongeveer 50 brom-/snor- of bakfietsen en andere afwijkende fietsen losstaand gestald worden.

Fietsvakken Jansweg

In de fietsvakken langs de Jansweg kunnen ongeveer 320 fietsen staan. Plaats uw fiets in het vak. Zo blijven de looppaden toegankelijk.

NS-Fietscarré

Onder de rijtuigkap aan het Stationsplein bevindt zich de toegang tot het NS-fietscarré. Deze stalling is bewaakt. U kunt hier stallen tegen vergoeding van een dagtarief. De stalling is in beheer bij de NS en bedoeld voor fietsers die hun fiets langer dan 10 dagen aaneengesloten willen stallen. 

Brom-/Snor- en Bakfietsen

Bromfietsen, snorfietsen en bakfietsen passen niet in de rekken. Ze zijn daarom niet toegestaan in het fietssouterrain en de fietsgevel. Hiervoor is een aparte plek aan de Jansweg, langs de spoordijk ten noorden van het CWI-gebouw en achter de fietsgevel (bereikbaar via B 0). 

Fiets plaatsen in fietsenrek

Voor een veilige en toegankelijke stationsomgeving is het belangrijk dat u uw fiets in de daarvoor bestemde fietsenrekken zet. Het is verboden om uw fiets op het voorplein en in de toe leidende straten buiten de rekken te plaatsen. De zone waar dit verbod geldt, is op borden aangegeven. Op grond van de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) mag de gemeente uw fiets verwijderen als hij verkeerd, hinderlijk of gevaarlijk buiten de rekken staat. Waar voldoende stallingsvoorzieningen zijn, ziet de gemeente er strenger op toe dat fietsen in de rekken zijn gestald.

Fiets stallen niet langer dan 10 dagen

Om meer capaciteit voor de dagelijkse forens beschikbaar te houden geldt er per 1 april 2017 een maximale stallingsduur van 10 dagen. Dit geldt in het gehele stallingsverbodsgebied rond het station. Dus zowel in de fietsgevel, de fietskelder en de omliggende straten. Wilt u langer dan 10 dagen aaneengesloten stallen? Stal dan uw fiets in de NS-fietscarré met een week-, maand- of jaarabonnement of langs de spoordijk naast het CWI.

Voor mensen met een lichamelijke beperking

Het fietssouterrain heeft geen lift. Voor mensen met een lichamelijke beperking kan de lange trap naar het souterrain te zwaar zijn. Deze mensen kunnen hun fiets parkeren in het fietscarré. De toegang hiervan is onder de rijtuigkap. Met een gemeentelijke verklaring kunt u hier gratis uw fiets parkeren op zogenaamde privilegeplaatsen. Vraag hiervoor het aanvraagformulier aan via telefoonnummer 14 023.

Toezicht en handhaving

Toezichthouders houden met uw hulp de stationsomgeving en de stallingen ordelijk en netjes. Verkeerd of te lang gestalde fietsen mag de gemeente verwijderen op grond van de APV. Hiervoor wordt een boete berekend. Verwijderde fietsen worden opgeslagen op het fietsdepot. Zie de pagina www.haarlem.nl/fiets-kwijt-of-verwijderd/.

Fiets stallen bij R-net (Randstad-net)

Langs de haltes van R-net staan ook fietsenrekken. Plaats uw fiets in de rekken, niet op het perron. Het perron moet toegankelijk blijven voor zowel valide als mindervalide reizigers. Fietsen die op het perron zijn geplaatst, mogen op grond van de APV worden verwijderd.

Buurtfietsenstallingen

De buurtfietsenstallingen en fietsboxen bij OV-haltes worden in Haarlem beheerd door Haarlem Fietsstad. Een abonnement sluit u af via het contactformulier op de website Stichting Haarlem Fietsstad.

Leenrolstoelen fietsenstalling Smedestraat

In het Jaar van de Toegankelijkheid start Haarlem een pilot met 3 gratis leenrolstoelen in fietsenstalling Smedestraat. Deze stalling is in het centrum, gelijkvloers en toegankelijk voor scootmobiels.

De pilot duurt van 1 mei tot 31 december 2018. Het Hulpmiddelencentrum stelt 3 leenrolstoelen ter beschikking van het merk Roxx. Dat zijn stevige rolstoelen met massieve banden en biermo(a)nhaken zodat ze makkelijk zijn vast te zetten. Er zijn 3 fietsensloten met sleutelslot beschikbaar om de rolstoelen / scootmobiels vast te zetten. De afmetingen van die rolstoelen zijn als 50 bij 67 cm (lengte maal breedte). Gebruikers moeten in principe zelf kunnen overstappen van scootmobiel naar rolstoel. Aan medewerkers van Paswerk kunt u vragen stellen, maar ze kunnen niet fysiek helpen / tillen.

De spelregels voor gebruik van de leenrolstoelen zijn opgesteld door de gemeente, Spaarnelanden en Paswerk.