Knooppunt Haarlem Nieuw-Zuid

Waar de Europaweg samenkomt met de Schipholweg worden de komende jaren 3 moderne wooncomplexen gebouwd. Ze zijn ontwikkeld volgens een voor Haarlem nieuw woonconcept: veel service voor de bewoners en veel gemeenschappelijke ruimtes. Ook komt er een nieuwe mobiliteitshub: een plek met deelauto’s, goede OV-verbindingen en fietsparkeerplaatsen. 

Aan de kop van de Europaweg worden de volgende projecten gerealiseerd:

  • Spaarnepoort
  • Schonenvaert
  • Schipholweg 1
  • Nieuwe mobiliteitshub

Wooncomplex Spaarnepoort

Spaarnepoort wordt een levendige plek om te wonen en te werken. De 600 huurappartementen (360 sociaal, 240 middel duur) zijn bedoeld voor starters die nu moeilijk een eerste woning kunnen vinden.

Bewoners kunnen gebruikmaken van een gemeenschappelijke werkplaats, dakterras met groentetuin, fitnesruimte, gameroom en hobbyruimte. Ook kunnen ze elkaar opzoeken in gemeenschappelijke woonkamers. Door het delen van voorzieningen ontstaat een urban community

Ontwikkelaar is Being Development. In deze startnotitie leest u meer over de uitgangspunten en planning van het project. Loopt alles volgens planning, dan zijn de woningen in 2024 klaar.

Wooncomplex Schonenvaert

Op de plek van het oude kantoorgebouw van Rijkswaterstaat komt een modern wooncomplex met 700 full-service appartementen voor studenten en young professionals (280 sociaal, 280 middel duur, 140 overig. Je huurt een appartement inclusief services, zoals internet, elektra, loungeplekken en een professionele keuken. 

Schonenvaart krijgt een grote parkeergarage voor auto’s en fietsen. Op de begane grond komen winkels, horeca en andere voorzieningen. De ontwikkelaar is New Cheese Development. De woningen worden naar verwachting in 2024 opgeleverd.

Complex Schipholweg 1

Het gebied op de kop van de Schipholweg, op steenworp afstand van het centrum, verandert de komende jaren in een levendige woonwijk. Hier staan nu nog een kantoorpand en 15 woningen van Elan Wonen. Het wordt een dynamische plek van wonen, werken en ontmoeten. De nabijgelegen mobiliteitshub en de enorme fietsenstalling die hier wordt gebouwd, maken het aantrekkelijk om voor her openbaar vervoer te kiezen. De veilige en goed toegankelijke fietsenstallingen maken ook de fiets een aantrekkelijke keuze.

Er komen 2 gebouwen:

  • een hoog gebouw aan de Schipholweg met circa 260 appartementen (sociaal, middelduur en vrije sector), een restaurant met dakterras, bedrijfsruimte en voorzieningen aan de straat. Bewoners kunnen parkeren in en onder het gebouw.
  • een lager gebouw aan de J.J. Hamelinkstraat met sociale huurwoningen van Elan Wonen. Dit gebouw wordt helemaal van hout gemaakt.

Ontwikkelaars zijn HBB Groep en Groeneweg Projekten.  Op de website van Schipholwg1 vindt u meer informatie over het project.

Mobiliteitshub

In de buurt van het kruispunt Schipholweg-Europaweg komt een nieuwe mobiliteitshub. Hier kunt u makkelijk uw fiets parkeren om de bus te pakken, de stad in of juist uit, of overstappen. Er komen voorzieningen om het korte verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. 

Het busstation is nodig omdat het aantal busreizigers in Haarlem jaarlijks met 2% groeit. Al die bussen passen niet meer in de binnenstad en op het Stationsplein. De Schipholweg is een geschikte plek voor een mobiliteitshub, omdat hier belangrijke busroutes samenkomen.

Als de gemeente een geschikte locatie heeft gevonden om de werkzaamheden uit te voeren, kan de bouw van het busstation naar verwachting begin 2023 starten. Lees hier het laatste nieuws over het nieuwe OV-knooppunt.