Feromoonvallen
Spaarnelanden onderzoekt ieder jaar de aanwezigheid van eikenprocessierupsen bij eiken in de openbare ruimte. Hiervoor worden feromoonvallen geplaatst. Deze vallen vangen in de zomer en in het najaar vlinders van de eikenprocessierups. Het aantal gevangen vlinders zegt iets over de aanwezigheid van nesten van de eikenprocessierups.
Nesten in gemeentelijke bomen worden machinaal weggezogen. De boom kan eventueel bespoten worden met een biologisch afbreekbaar bestrijdingsmiddel, als er veel rupsen in de boom aanwezig zijn.
Besmette bomen worden zo snel mogelijk door Spaarnelanden afgezet met een lint met daarop ‘eikenprocessierups’.
Nestkasten en natuurlijke vijanden
Om te voorkomen dat er veel nesten van de eikenprocessierupsen komen, zijn er in oktober 2019 in totaal 50 nestkasten voor mezen opgehangen. De mees is een natuurlijke vijand van de rups. Een nest mezen met 8 tot 10 jongen kan per dag wel zo’n 550 rupsen opeten.
Deze nestkasten hangen op locaties met eikenbomen waar eerder de rups is aangetroffen. Op deze locaties zijn ook verschillende inheemse planten ingezaaid en aangeplant. Op deze planten komen onder andere sluipwespen, gaasvliegen en wantsen af. Dit zijn ook natuurlijke vijanden van de rupsen.
Bestrijding van nesten
Nesten in gemeentelijke bomen worden machinaal weggezogen. Besmette bomen worden zo snel mogelijk door Spaarnelanden afgezet met een lint met daarop ‘eikenprocessierups’.
Als het aantal rupsen op een locatie te groot zou worden, kan de boom eventueel bespoten worden met een biologisch afbreekbaar bestrijdingsmiddel. Dit wordt alleen als laatste redmiddel uitgevoerd, omdat dit ook voor andere soorten rupsen en andere dieren schadelijk is. Deze vorm van bestrijding is nog nooit nodig geweest, omdat het wegzuigen van de nesten tot nu toe voldoende is gebleken.