Duurzaamheidslening

Als huiseigenaar kunt u een duurzaamheidslening aanvragen voor een aantal energiebesparende maatregelen in en aan uw woning. Denk aan zonnepanelen, raamisolatie, dakisolatie. U kunt deze lening alleen aanvragen voor een bestaande woning van minstens 5 jaar oud. De duurzaamheidslening bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 15.000. U vraagt de duurzaamheidslening schriftelijk aan bij de gemeente. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) betaalt de lening uit via een bouwkrediet.

Duurzaamheidslening aanvragen Stuur de gevraagde bijlagen mee

Voorwaarden

De duurzaamheidslening vraagt u aan voor:

 • warmtepomp
 • zonnepanelen
 • zonneboiler
 • kleinschalige windturbine
 • gevelisolatie
 • dakisolatie
 • vloerisolatie
 • raamisolatie
 • verwarmingsinstallatie 
 • voorzieningen om het Politiekeurmerk Veilig Wonen bestaande bouw te krijgen (via een gecertificeerd bedrijf)

De duurzaamheidslening kunt u alleen aanvragen voor een bestaande woning die minstens 5 jaar oud is en geschikt is voor langdurige bewoning. De aanvrager moet 18 jaar of ouder zijn. Een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan ook de duurzaamheidslening aanvragen.

Bedragen en looptijd lening

De duurzaamheidslening heeft een looptijd van 10 jaar tot een bedrag van € 7.500, en een looptijd van 15 jaar voor grotere bedragen. U kunt minimaal € 2.500 en maximaal € 15.000 lenen. U krijgt altijd een rentekorting van 3% op het dan geldende rentepercentage.

Meesturen

Met het aanvraagformulier stuurt u mee:

 • een overzicht van de duurzaamheidsmaatregelen die u laat uitvoeren
 • de werkelijke kosten voor het uitvoeren van de duurzaamheidsmaatregelen en een financiële onderbouwing van deze opgave (op basis van offertes)
 • een planning van de uitvoering van de werkzaamheden.

Haarlemse Huizenaanpak

Stappen in de aanvraag

U stuurt het aanvraagformulier Duurzaamheidslening naar de gemeente. De gemeente beoordeelt of uw aanvraag aan de voorwaarden voldoet. Daarna ontvangt u een toewijzingsbrief of een afwijzingsbrief van de gemeente. De toewijzing is pas definitief als de financiële toets door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) positief is (zie Financiële toets).

Financiële toets

Bij de toewijzingsbrief ontvangt u bijlagen voor de financiële toets door het SVn. Deze financiële bijlagen vult u in en stuurt u naar het SVn. Het SVn voert daarmee een krediettoets uit. Bij een positieve toetsing stuurt het SVn u een offerte. Bij een negatieve toetsing stuurt het SVn een negatief advies naar de gemeente. De gemeente stuurt u dan een brief waarmee de toewijzingsbrief wordt ingetrokken.

Bouwkrediet

U accepteert de offerte van het SVn door de offerte te onderteken en terug te sturen naar het SVn. U ontvangt dan een onderhandse akte. U tekent de onderhandse akte en stuurt die naar het SVn. Als de SVn uw ondertekende onderhandse akte heeft ontvangen, opent het SVn een bouwkrediet voor u. Op basis van uw declaratieformulieren (samen met de nota's) betaalt het SVn vanuit dit bouwkrediet de nota's.

Gereedmelding

Zijn de werkzaamheden klaar? Dan meldt u het project gereed bij de gemeente door een e-mail te sturen naar subsidiebureau@haarlem.nl. De gemeente geeft dan door aan het SVn dat het bouwkrediet kan worden afgesloten.

Veelgestelde vragen Duurzaamheidslening (SVn.nl)

Links

Energielabel woning (Rijksoverheid.nl)

De Groene Mug, Haarlem Klimaatneutraal

Energiesubsidiewijzer (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)