Duurzaam verbouwen

Energie besparen is makkelijk als u weet waarop u moet letten. Energiebesparing helpt het klimaat, voorkomt vervuiling en spaart kostbare grondstoffen. En het scheelt u ook nog eens geld. De gemeente Haarlem helpt haar inwoners met duurzaam bouwen en verbouwen. Duurzaam bouwen hoeft niet duur te zijn. Maatregelen die energie en water besparen, leveren direct geld op en kunnen ook nog het gemak verhogen. Denk aan extra isolatie, HR++glas, een luchtdicht huis of een zonneboiler.

U loopt misschien tegen vragen aan als: ‘Hoe kan ik in mijn vloer isoleren en wat bespaar ik dan? Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen koop?’ Milieu Centraal helpt u met praktische informatie. Ook bij de Rijksoverheid vindt u informatie over duurzaam bouwen.

Bij de gemeente kunt u een duurzaamheidslening aanvragen. U kunt voor de verbouwing van de woning een bedrag lenen tussen € 2.500 en € 25.000.

Er zijn subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van uw woning. De Energiesubsidiewijzer heeft een compleet en actueel overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen.

De Bespaarbon

Met deze bon kunt u voor € 50 energiebesparende producten uitkiezen én u krijgt gratis advies op maat. In de webshop kunt u producten uitzoeken als radiatorfolie, tochtstrips of ledlampen, op kosten van uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een kant-en-klaar pakket. De producten worden door een fietskoerier bezorgd. Huiseigenaren kunnen daarnaast ook een gratis energieadvies aanvragen.

Ga naar www.debespaarbon.nl en vraag uw cadeaucode aan. Doe het snel want op = op.

Duurzaam Bouwloket (voor alle vragen over duurzaam verbouwen)

Om het u gemakkelijk te maken werkt de gemeente samen met het Duurzaam Bouwloket.
Het Duurzaam Bouwloket is een onafhankelijke intermediair tussen bewoner, ondernemer en overheid.

  • U vindt er informatie over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken.
  • U vindt er uitvoerders. Het Duurzaam Bouwloket werkt zoveel mogelijk met lokale –of regionale– gecertificeerde uitvoerders.
  • U krijgt er gratis en onafhankelijk advies.

Via het Duurzaam Bouwloket kunt u uw vraag over duurzaam verbouwen stellen.

Duurzaamheidsloket

Het Duurzaamheidsloket is een samenwerking tussen de gemeente Haarlem en verschillende duurzame initatieven. De medewerkers van het loket beantwoorden duurzame vragen over bijvoorbeeld energie besparen, duurzaam verbouwen, bewonersinitiatieven en financiering. Ze kunnen ook doorverwijzen of koppelen aan een partner uit het netwerk van de Groene Mug.

Wonen en verbouwen (pdf, 2 MB)
Geld en Subsidie (pdf)
Buurt (pdf)
Bedrijven (pdf)

Vrijdagmiddag in het Kweekcafé

Het Duurzaamheidsloket is iedere vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur geopend in het Kweekcafé (Kleverlaan 9). Het Kweekcafé bevindt zich achter het witte gebouw van het NME.

Duurzaamheidsloket voor Vereniging van Eigenaren

Bent u een Vereniging van Eigenaren (VvE) en wilt u aan de slag met duurzaamheid? Of wilt u misschien duurzaam onderhoud combineren met energiebesparende maatregelen? Het VvE Duurzaamheidsloket is gespecialiseerd in de begeleiding van VvE's naar verduurzaming en energiebesparing. Ook brengt het VvE Duurzaamheidsloket subsidie- en financieringsmogelijkheden in kaart. Kijk op www.vveduurzaamheidsloket.nl.

Energieloket van Stichting Huizenaanpak

Wilt u met uw woning aan de slag, dan vindt de gemeente het belangrijk dat u het op basis van goed advies doet. Zeker voor een oudere woning (een monument of een woning die voor de oorlog is gebouwd) is dat belangrijk. Er zijn al veel Haarlemse adviseurs die dit kunnen doen. Zij hebben zich verenigd in de Stichting Huizenaanpak. De Huizenaanpak is opgericht met steun van de gemeente omdat het meer bestaande huizen behoudt voor de toekomst, het lokale werkgelegenheid oplevert en het vakmensen zijn die duurzame verbouwingen verzorgen.

De Huizenaanpak heeft ook een energieloket. U kunt telefonisch contact opnemen met het energieloket, 085 – 222 04 20 (maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur) of per e-mail info@huizenaanpak.nl om uw wensen te bespreken.

Zonnepanelen op eigen dak of collectief via Kennemer Energie

De afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen flink gedaald. Steeds meer Haarlemmers kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Geen hoge energierekening meer, maar gewoon uw eigen stroom opwekken. Wilt u ook zonnepanelen? Uitgebreide informatie over aanschaf, onderhoud, kosten en baten van zonnepanelen is te vinden op de website van Milieu Centraal.

Voor advies over welke lokale installateurs zonnepanelen kunnen plaatsen, kunt u terecht bij het Duurzaam Bouwloket.

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?

Benieuwd of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Kijk dan op www.zonatlas.nl/Haarlem. U ziet hier of uw dak geschikt is voor het opwekken van zonne-energie. Via de atlas kunt u ook zien hoeveel panelen u kunt plaatsen en wat de investering oplevert.

Is uw dak niet geschikt of te klein voor zonnepanelen?

U kunt ook gezamenlijk zonnepanelen kopen op een groot dak in de buurt van bijvoorbeeld een sporthal. Kennemer Energie zoekt daarvoor geschikte daken in Haarlem waar collectief zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Meldt u aan via www.kennemerenergie.nl zodat u als eerste weet wanneer er een geschikt dak in de buurt is.

Tuin en dak groen(er) maken

Tegels eruit, planten erin met Steenbreek 023

Steenbreek 023 wil de tuinen in Haarlem helpen vergroenen. Steenbreek023 is een samenwerking van Platform Haarlem Groener en de gemeente Haarlem. Een groene tuin heeft veel voordelen:

  • een betere afwatering en daardoor minder wateroverlast
  • meer verkoeling op hete zomerdagen
  • een grotere biodiversiteit: meer vlinders, bijen, vogels en egels.

Bent u op zoek naar tips om uw tuin te vergroenen of wilt u advies? Op de website van Steenbreek023 vindt u informatie over welke planten van zon of schaduw houden. Hoe langer de periode van bloeiende planten, hoe meer voedsel er is in uw tuin voor vlinders en bijen. Steenbreek023 organiseert regelmatig activiteiten om Haarlemmers te enthousiasmeren en te inspireren hun tuin te vergroenen. Houd hiervoor de agenda van Steenbreek023 in de gaten.

Meer informatie over groenparticipatie vindt u op de website van Spaarnelanden, www.spaarnelanden.nl/inwoners/groenparticipatie.

Heeft u vragen? Mail naar: info@steenbreek023.nl.

Groene daken

Groene daken maken de stad duurzamer. In Haarlem zijn er diverse projecten met groene daken en groene gevels. Bijvoorbeeld de groene gevel van parkeergarage De Kamp. U kunt ook uw eigen dak vergroenen met een groen dak. De Dakdokters weten er alles van. Op dit moment is er geen gemeentelijke subsidie beschikbaar voor groene daken.

Vergunning voor een groen dak

Vergunningplicht of -vrijheid is afhankelijk van de situatie en locatie. Bijvoorbeeld of het groene dak ook belopen en gebruikt gaat worden als daktuin, want in dat geval is er altijd een omgevingsvergunning nodig. Als het groen alleen bedoeld is als duurzame en water-opnemende ‘dakbedekking’ dan kan aanleg zonder vergunning. Uitzondering zijn daken binnen het beschermde stadsgezicht.

Met een informatieverzoek (pdf), kunt u een locatiegerichte vraag stellen over de toepassing van vergunningplicht. Ook als er geen vergunning nodig is, is er aandacht voor de (dak-)constructie nodig omdat er vaak een aanzienlijke gewichtstoename is door het groenpakket.