Wat doen Haarlemmers?

Haarlem doet duurzaam is het podium voor alle Haarlemmers die meewerken aan het verduurzamen van onze stad. Heeft uw bedrijf, initiatief of organisatie ook een goed idee om van Haarlem een duurzame, groene en circulaire stad te maken?
Stuur dan een e-mail naar duurzaam@haarlem.nl  Ideeën van Haarlemmers die u voorgingen vindt u hieronder. 

De Groene Kroon

In steeds meer Haarlemse wijken trekken buren samen op om duurzaam wonen te stimuleren. Samen weet en kun je nu eenmaal meer.

Lees meer >

Textiel

Per jaar gooien we in Haarlem naar schatting een miljoen kilo kleding weg. De levensduur van deze kledingstukken wordt bij Paswerk verlengd.

Lees meer >

SpaarGas

In 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn. Haarlem wil in 2040 al gasvrij zijn. Maar hoe?

Lees meer >

Duurzaamheidsloket

Het Duurzaamheidsloket voor gratis advies over o.a. energie/water besparen, duurzaam verbouwen en de financiering.

Lees meer >

Spaarne Gasthuis

Spaarne Gasthuis loopt voorop in strijd tegen voedselverspilling en zet zich op allerlei manieren in.

Lees meer >

Deelauto's

In Haarlem rijden 7 elektrische deelauto’s van iZoof. Een initiatief voor en door Haarlemmers.

Lees meer >

Spaarnesant

Vier gasvrije scholen, zonnepanelen op vijftien schooldaken en binnenkort afvalscheiding op alle locaties.

Lees meer >

Groene muggen

Bevrijdingspop, Koningsdag en het Bloemencorso zijn ze al een paar jaar vaste prik voor de Groene Muggen.

Lees meer >

 

Educatie

Van april tot oktober staat het werk van Marjolein de Klerk, medewerker bij NME (Natuur en Milieu Educatie) Haarlem, helemaal in het teken van de schooltuinen.

Lees meer >

Geveltuintjes

Lang niet iedereen heeft een (voor)tuin. Door een smal strookje tegels voor je huis weg te halen, kun je toch een minituintje maken.
 

Lees meer >

Spaarne 66

Het restaurant aan het Spaarne is al twaalf jaar de huiskamer van Haarlem. Met lekker zittende stoelen, de oude vloer en mooie toog voel je je er ook meteen thuis.

Lees meer >

Meneer Frans

De lunchkaart van Meneer Frans bestaat hoofdzakelijk uit vegetarische en biologische gerechten. ‘Hoe mooi zou het zijn als we producten uit onze eigen tuin zouden kunnen serveren!'

Lees meer >

Circulaire horeca

Horecazaken hebben dagelijks te maken met voedselverspilling, afval en verpakkingsmateriaal. Om tot een circulaire bedrijfsvoering te komen is samenwerking nodig.

Lees meer >

Doggy Bag

Hoe zorgen we dat we in Haarlem minder voedsel verspillen? In de Haarlemse horeca zijn hiervoor al mooie initiatieven ontstaan als de Doggy Bag en de Tenminste-Houdbaar-Tot-diners.

Lees meer >

Mode

Ieder jaar komt er 35 miljard kilo aan kleding bij op de wereld, terwijl 40% daarvan ongedragen wordt weggegooid. In Nederland gaat er jaarlijks 235 miljoen kilo textiel de vuilcontainer is.

Lees meer >

Dwars door het groen in Haarlem centrum

Middenin het centrum van Haarlem vind je natuur. Yorick Coolen (26)  schreef er het boek Natuurlijk Haarlem over. Met de gemeente maakte hij ook een podcast, waarin hij je naar 10 bekende en verborgen groene plekken brengt

Lees meer >

Haarlem omhoog op de CO2-Prestatieladder

Straatlantaarns met ledverlichting, een elektrisch wagenpark, groene stroom, duurzame huisvesting; Haarlem klimt steeds hoger op de CO2-Prestatieladder. “Om anderen te inspireren moeten we zelf het goede voorbeeld geven.”

Lees meer >

Ervaar de hybride warmtepomp in het Experience Center

Pieter Reijnders heeft een Experience Center waar mensen kunnen ervaren hoe het is om een hybride warmtepomp in huis te hebben.

Lees meer >

Festivals

Evenementen in Haarlem trekken niet veel mensen aan, maar ook veel (zwerf)afval. Aan Chantal Baas de schone taak om al die events steeds duurzamer te maken.

Lees meer >

Gered voedsel

Elk jaar gooien we 34 kilo voedsel per persoon weg. Best zonde. Daarom zet Haarlem Food Future zich in om voedselverspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld met de Doggy Bag en maaltijden van ‘gered voedsel’.

Lees meer >

Vrachtvervoer

Vrachtvervoer over het water is een haalbare en toekomstbestendige oplossing.

Lees meer >