Spaarne 66

‘Leid je bedrijf als een groot gezin’

De gemeente Haarlem werkt aan een duurzame, groene en schone stad. Afgelopen zomer ging het bedrijf Klimaatroute in opdracht van de gemeente bij 100 Haarlemse horecazaken langs om te adviseren over duurzame en energiebesparende maatregelen. Kim Lemmers is mede-eigenaar van Spaarne66.

Het restaurant aan het Spaarne is al twaalf jaar de huiskamer van Haarlem. Met lekker zittende stoelen, de oude vloer en mooie toog voel je je er ook meteen thuis. “Dit is een familiebedrijf,” vertelt Kim. “Mijn moeder is dit restaurant gestart en mijn zusjes en ik besloten om haar te helpen. Maar wel onder één voorwaarde: dat ik mocht werken met seizoensproducten en duurzaam vlees. Dat is gelukt! We serveren bijvoorbeeld hertenrookworst uit de Amsterdamse waterleidingduinen, worst van Brandt & Levie en groentes van het seizoen.”

‘Zuinigheid met vlijt, bouwt huizen als kastelen’

“De duurzame adviezen van Klimaatroute gingen natuurlijk vooral over technische aspecten, zoals apparatuur en ledverlichting. Mijn tip is om ook het gesprek met personeel aan te gaan. Het zit hem vaak in kleine dingen, zoals de afwasmachine pas laten draaien als deze vol is. Ik leid dit bedrijf als een groot gezin en dat is ook een duurzame manier. Zuinigheid met vlijt, bouwt huizen als kastelen, zeg maar.”

Bewustwording op een leuke manier

Kim is lid van Slow Food, een beweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. “Met de menukaart willen we onze gasten op een leuke manier meegeven hoe je naar voedsel kunt kijken. We serveren borrelhappen die mensen gewend zijn, maar daarnaast ook een ‘circulair’ borrelplateau. Gasten zijn er nieuwsgierig naar en praten in ons restaurant dus vaak op een ongedwongen manier met een borrel in de hand over duurzaamheid. Dat vind ik leuk.”

Foto: Jurriaan Hoefsmit