Geveltuintjes

Lang niet iedereen heeft een (voor)tuin. Door een smal strookje tegels voor je huis weg te halen, kun je toch een minituintje maken. Ziet er leuk uit én is goed voor een klimaatbestendiger Haarlem.

Klein beetje groener, groots effect

Alle kleine beetjes helpen, ook als het gaat om het klimaatbestendig(er) maken van Haarlem. Neem nou het fenomeen geveltuintjes. Als je een smalle strook tegels vervangt door groen, kan regenwater makkelijker wegstromen in de bodem. Ook zorgt het groen voor verkoeling tijdens een warme zomer. En tot slot is de begroeiing goed voor bijen en insecten. De oppervlakte van een enkel geveltuintje is misschien klein, maar bij elkaar leveren de minituintjes een mooie bijdrage aan een groener Haarlem.

‘Groen is belangrijk’

Irma Daalmeijer, een Mug in hart en nieren, was meteen enthousiast toen ze hoorde over de mogelijkheid om een geveltuintje te laten aanleggen. “Ik ben grootgebracht met natuur en groen. We hadden thuis alleen maar een balkon, maar dat stond wel vol met bloemen en planten. Ik heb nu zelf een huis met een achtertuin, dat vind ik heerlijk. Maar in onze versteende stad is elk beetje groen welkom, toch?”

Inspirerend

De overbuurvrouw van Irma zag het ook direct zitten: als ze allebei een geveltuintje zouden maken, konden ze van het uitzicht op elkaars tuintje genieten! Irma: “Spaarnelanden heeft ons geholpen bij de aanleg, maar je kunt het eventueel ook zelf doen.” Irma heeft haar geveltuintje nu ongeveer twee maanden. Het strookje moet nog wat meer ‘volgroeien’. “Stiekem droom ik van een straat als de Korte Houtstraat,” lacht ze. “Wat een feest om daar doorheen te lopen. In mijn straat is dat niet haalbaar, maar ik vind het wel heel inspirerend.”

Meteen effect

Heeft Irma nog tips voor andere Haarlemmers die ook wel een geveltuintje willen? “Kijk of je je buren mee kunt krijgen. Als je met elkaar optrekt, kun je het tuinieren samen aanpakken, en zie je ook meteen effect in je straat.” En wat als je buren nou niet meteen staan te springen, vanwege het verlies van ruimte? Irma: “Natuurlijk moet je de stoep nog wel kunnen gebruiken. Als je in een smalle straat woont, waar ook fietsen en bakfietsen op de stoep staan, is dat toch al een ding. Daarom mag een geveltuintje ook niet te breed zijn. Zo is het verlies van ruimte minimaal.”

Irma hoopt dat steeds meer mensen enthousiast zullen worden als ze het resultaat om zich heen gaan zien. “Ik hoor nu al leuke opmerkingen van mensen die langslopen. Ouders die even met hun kind blijven staan om te kijken naar de insecten. Ook dáár doe je het voor!”

Spelregels

Om hinder en gevaarlijke situaties te voorkomen, zijn er een paar spelregels voor het aanleggen van een geveltuintje:

  • Het geveltuintje moet direct aan de woning grenzen en mag in principe niet breder zijn dan één stoeptegel (als de omgeving het toelaat, kan er soms een uitzondering gemaakt worden).
  • Er moet genoeg ruimte overblijven voor andere gebruikers van de stoep.
  • Het tuintje moet een opstaand randje hebben om te voorkomen dat het trottoir verzakt.
  • Als bewoner ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het tuintje en zorg je ervoor dat andere bewoners geen overlast ondervinden.
Geveltuintje Hagestraat