Haarlemse evenementen verduurzamen met succes

Jaarlijks staan er zo’n 65 evenementen in Haarlem op de kalender. Die trekken niet alleen veel mensen en gezelligheid aan, maar ook veel (zwerf)afval. Aan evenementencoördinator Chantal Baas en haar twee collega’s Sofie Krop en Carmel Bekker de schone taak om al die events steeds duurzamer te maken. ‘Als gemeente hebben we al mooie stappen gemaakt.’

Chantal Baas werkt sinds vijf jaar als evenementencoördinator bij de gemeente Haarlem. “Drie jaar geleden startten we met onze zwerfafvalcampagne rondom grote evenementen als Bevrijdingspop, Koningsdag en Bloemencorso. Tijdens deze dagen geeft zwerfafval extra veel overlast. Een irritatiepunt voor heel veel mensen! Dus pakten we dit samen op met Spaarnelanden en de Groene Lobby. Mooi dat hier het Groene Muggen clean team uit voort is gekomen. Op evenementen en festivals zorgen de Groene Muggen voor bewustwording en een schone omgeving.”

Verbinden en faciliteren

Door het succes van de campagne loopt deze nu nog steeds en worden de clean teams in hun opvallende groene outfits meer en meer gespot op allerlei evenementen. “Vorig jaar zijn we samen met de organisatoren van verschillende Haarlemse festivals daarnaast een samenwerking aangegaan met Green Events”, vertelt Chantal. “Hét platform voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Nederland. Eigenlijk ligt de verantwoordelijkheid voor groenere festivals bij de organisatoren zelf. Maar wij willen het heel graag samen doen. Wij geloven in informeren, ondersteunen, kennis delen, verbinden en faciliteren. Met alleen maar voorwaarden en eisen kom je er niet.”

Drankje in hardcup

Bevrijdingspop, Parksessies, Proefpark, Veerplas Festival, Houtfestival, Haarlem Jazz & More, Grachtenloop en de Halve van Haarlem, zijn inmiddels met Green Events aan de slag gegaan om hun festivals duurzamer te maken. Chantal: “Goed om te zien dat deze kopgroep andere evenementen meetrekt. We krijgen steeds meer aanvragen binnen voor trajectbegeleiding. Ontwikkelingen gaan snel, zo zien we bijvoorbeeld drankjes in hardcups. Dus geen wegwerp plastic bekers meer, maar cups waar je statiegeld voor betaald en die je hergebruikt. De gemeente kocht haar eigen voorraad in, de zogenaamde Festivalmaatjes, en verhuurt ze nu tegen gereduceerd tarief bij evenementen. De cups zijn trouwens niet verplicht. Maar per 2020 zijn de bekende plastic wegwerpbekers op al onze Haarlemse evenementen verleden tijd!”

Chantal Baas:

"Al met al ben ik zeker tevreden hoe we het in Haarlem aanpakken. Er zijn mooie samenwerkingen met andere gemeenten. We merken ook dat Haarlem vooroploopt qua verduurzaming, we worden vaak als voorbeeld gezien. Daar ben ik trots op. Het bevestigt dat we op de goede weg zijn."

Vooroplopen

Maar er kan natuurlijk nog veel meer als het om duurzaamheid gaat. “Denk aan helemaal geen single use plastics, maar alleen maar biologisch afbreekbare alternatieven. We onderzoeken momenteel hoe we plastic nog meer kunnen reduceren. Daarnaast zijn we bezig met vaste stroom- en waterpunten op festivallocaties. Er loopt nu een onderzoek voor de Haarlemmerhout en het Kenaupark. Ook zijn er festivals als Bevrijdingspop en Parksessies die samenwerken met het Haarlemse Green Battery, dat groene stroom levert via een batterij op zonne-energie. Al met al ben ik zeker tevreden hoe we het in Haarlem aanpakken. Er zijn mooie samenwerkingen met andere gemeenten.”