Elektrische auto delen met de buren

Als in Haarlem alle autobezitters voor wie dat kan, elektrische auto’s zouden delen, komen er 11 voetbalvelden aan stadsruimte vrij voor meer groen en leefruimte”, zegt Anna Richt.

In Haarlem rijden 7 elektrische deelauto’s van iZoof. Een initiatief voor en door Haarlemmers. iZoof eindigde onlangs op nummer 41 in de Duurzame 100 (een lijst van groene burgerinitiatieven) van nieuwsmedium Trouw.

Autodelen zorgt voor minder geparkeerde auto’s in uw straat en is beter voor het milieu. Bij autodelen gebruikt u met anderen om de beurt 1 of meer auto’s. iZoof is in Haarlem 1 van de mogelijkheden om een auto te delen.

De auto’s worden gebruikt voor familiebezoek, werkafspraken, uitwedstrijden van de kinderen, ritjes naar de bouwmarkt en andere bestemmingen waarvoor u het liefst de auto pakt. iZoof Car Sharing is voor en door buurtbewoners: bij het autodelen zorgen de gebruikers zelf voor de auto´s, de schoonmaak en ze stemmen het gebruik onderling af; dat geeft vertrouwen. Het bewonersinitiatief wordt ondersteund door Spaarnelanden.

Samen verantwoordelijk

“Dat we de auto’s delen met mensen uit de buurt, is echt een voordeel”, zegt Kyra Müller, die 1,5 jaar geleden een iZoof-abonnement nam. “iZoof-gebruikers voelen zich meer verantwoordelijk en betrokken, omdat ze weten met wie ze de auto delen. Ook de besloten groepsapp is fijn. Bijvoorbeeld om ritten af te stemmen als een reservering dreigt uit te lopen, en elkaars vragen te beantwoorden. En dan is elektrisch rijden ook nog eens beter voor het milieu.”

41 minder auto’s

iZoof Car Sharing zag 2 jaar geleden het licht in de Planetenwijk. Initiatiefnemer Anna Richt Hannema maakte zich zorgen over de toenemende parkeerdruk in de buurt. “Met straatfeesten zag ik hoe leuk onze straat is zónder geparkeerde auto’s.” En het werkte: in een jaar tijd deden 41 Haarlemmers hun auto van de hand om elektrisch te gaan rijden met iZoof. Het levert de stad schonere lucht op, meer ruimte op straat en meer sociale betrokkenheid bij elkaar en de buurt. Dat laatste is echt onze kracht.”

Anna Richt Hannema (links) en Kyra Müller bij de laadpaal op de Middenweg in Haarlem-Noord

Rijden als een vorst

iZoof Planetenwijk bundelde de krachten met bewoners uit het Ramplaankwartier die ook graag een elektrische deelauto in hun wijk wilden. Andreas Zwager, gebruiker van het 1e uur, zou niet anders meer willen. Hij hoopt dat meer mensen zich bij iZoof aansluiten, want elke auto minder in de straat is winst.

En er zijn meer voordelen. Autodelen scheelt veel geld, rekent Andreas voor. “Voor mijn tweedehands middenklasser betaalde ik 350 euro per maand aan afschrijving, verzekeringen en onderhoud, brandstof nog niet eens meegerekend. Nu betaal ik een vast bedrag per maand en een uurtarief als ik de weg op ga. Hiervoor rijd ik ook nog eens duurzaam. De elektrische gezinsauto’s van iZoof zijn veel comfortabeler dan ik gewend ben. Je rijdt als een vorst en ook nog eens schoner.”

Meer ruimte voor groen

Het is nu aan de gebruikers om te laten zien dat elektrisch autodelen met buurtbewoners werkt en dat het project klaar is om uit te breiden naar andere stadsdelen. “Als in Haarlem alle autobezitters voor wie dat kan, elektrische auto’s zouden delen, komen er 11 voetbalvelden aan stadsruimte vrij voor meer groen en leefruimte”, zegt Anna Richt. “iZoof Planetenwijk heeft een van haar 3 auto’s nu uitgeleend aan bewoners van de Vijfhoek, zodat ook zij ermee kunnen experimenteren. Hopelijk kunnen we met hulp van Spaarnelanden en de gemeente nog meer Haarlemmers bewust maken van de mogelijkheden die ze hebben om de leefbaarheid van hun stad te verbeteren door voor ander vervoer te kiezen.”

Bekijk meer informatie op www.haarlem.nl/deelautos.

Tekst: Els Meijers
Foto's: Jurriaan Hoefsmit