Juryrapport Groene Mug Bokaal 2018

Jurybijeenkomst: woensdag 13 december van 13.00 – 14.00 uur

Juryleden:

 • Cora-Yfke Sikkema (wethouder duurzaamheid gemeente Haarlem) 
 • Esther Gijze (Willem en Drees | Beebox ondernemer, winnares Groene Mug Bokaal 2017)
 • Faridah Azimullah ( voorzitter MKB-Haarlem, commissie duurzame innovatie )
 • Falco Bloemendal (Centrummanager CMG Haarlem)
 • Jasper Fleers (van De Groene Lobby |Duurzame Jongeren top 100)

De beoordeling en selectie door de jury leidde tot zes ondernemingen, die genomineerd worden voor de wisselbokaal. De jury houdt rekening met de volgende aspecten:

Haarlemse onderneming

 • De impact die het bedrijf met haar product of dienst kan hebben op de verduurzaming van Haarlem. Dit product of dienst wordt ook aan Haarlemmers aangeboden.
 • De mate waarin deze dienst of dit product zichtbaar is in de stad. 
 • De mate waarin het bedrijf over 2017 onderscheidend is geweest ten opzichte van andere bedrijven wat betreft aandacht voor duurzaamheid.
 • De mate waarin het bedrijf heldere toekomstplannen en ambities over duurzaam ondernemen heeft.
 • De mate waarin het bedrijf een voorbeeldfunctie heeft voor andere bedrijven in Haarlem.

Algemene opmerkingen van de jury:

Dit jaar waren er veel aanmeldingen van bedrijven uit de Waarderpolder. Waardevolle vermelding voor de volgende bedrijven die net niet in de top 6 gekomen zijn:

 1. Bijnagratismarkt / Rijwieltrust
 2. BusinessBloemist Impact
 3. Candlelight
 4. EvoSwitch
 5. Het Kweekcafé
 6. Multiplyer / Sam Berghuis Vormgeving
 7. Stichting United Events
 8. Van Ommeren Architecten

De zes genomineerden zijn:

1. Asperitas
Asperitas is een start-up die datacenters wil vergroenen door "immersed computing". Dit is concept ontwikkeld door Asperitas waarbij servers gekoeld worden met een vloeistof in plaats van door luchtsystemen. De energie footprint gaat met 50% omlaag, het neemt 5x minder ruimte in en 99% van de gebruikte energie hergebruiken in de vorm van warm water. De kasten met vloeistof waarin de servers gekoeld worden, zijn  gebouwd vanuit de principes van circulaire economie. De jury vindt het een veelbelovend bedrijf die (inter)nationaal een belangrijke speler kan zijn bij het verduurzamen van datacenters. Asperitas kan veel impact hebben in de bijdrage aan een klimaatneutrale wereld.

2. Het Groene Huis
Het Groene Huis is een Vloerisolatiebedrijf, maakt gebruik van het product TonZon, een zeer klimaateffectief product.  Het Groene Huis is ontstaan nadat eigenaar Ed Woolthuis constateerde dat er onder zijn klanten een grote behoefte was aan een fysieke showroom voor duurzame oplossingen in en rond huis. Het Groene Huis dient als showroom, adviesbureau en administratiekantoor. Andere bedrijven die duurzame oplossingen / producten aanbieden, kunnen hun product in deze showroom etaleren. Ed Woolthuis is zeer zichtbaar in de stad en op social media. Hij is op elk relevant evenement aanwezig en enthousiasmeert velen om hun woning te verduurzamen.  De jury vindt het een goed voorbeeld van hoe een bedrijf bewoners kan enthousiasmeren om bij te dragen aan een Klimaatneutraal Haarlem.

3. Nolab Beveiliging
Nolab Beveiliging is een Haarlems beveiligingsbedrijf die alarmsystemen en camera’s installeert. Zij zijn het eerste Haarlemse installatiebedrijf zijn dat volledig elektrisch rijdt, middels 2 elektrische bussen. Ze wekken hun eigen stroom op middels zelf geplaatste zonnepanelen op hun pand waarvan ze hun twee bussen en pand voorzien van eigen stroom.  Door deze ervaring met zonne-energie hebben zij veel klanten kunnen overtuigen om zelf energie op te wekken. Zij zijn van mening dat energieneutraal  veel simpeler te realiseren is dan men denkt en besparen er ook nog eens veel geld mee. De jury vindt het bedrijf een goed voorbeeld voor andere bedrijven. Duurzaam ondernemen is makkelijker dan men denkt!

4. Sims Recycling Solutions
Sims maakt het wereldwijd mogelijk om IT Hardware te hergebruiken en te recyclen. Ze kopen oude IT in bij bedrijven. Maken deze data veilig, en refurbishen de hardware om deze te verkopen in een wereldwijde tweedehands markt. Sims gelooft in hergebruik eerst, dan in recyclen en draagt dit ook uit.  Duurzaam ondernemen is onderdeel van hun DNA. De jury vindt het mooi dat Sims laat zien dat dat duurzaam ondernemen voordelen kan hebben voor alle betrokken partijen.
Ze leveren met hun bedrijf impact op een duurzamere bedrijfsleven.

5. Top Format Productions
Top Format produceert jingles, tunes en achtergrondmuziek voor de radio en tv wereld. Zij streven naar emissieloos werken en hebben hun nieuwbouw op de Noordkop in de Waarderpolder energieneutraal en gasloos gebouwd. Ze hebben eigen laadpalen voor elektrische auto’s. Zij zijn daarmee het eerste duurzame jingle- en tune bedrijf ter wereld geworden. Ze willen een standaard stellen in hun branche, en bijdragen aan duurzaamheid. Klanten vragen dat en Top Format draagt dit graag uit. Ze inspireren andere bedrijven door hun verhaal te vertellen op bijvoorbeeld een bijeenkomst voor bedrijven over duurzaam (ver)bouwen. De jury vindt dat ze een bijzonder traject zijn aangegaan door energieneutraal en gasloos nieuwbouwpand te realiseren.

6. Van Vessem
Sinds 2005 werkt bakkerij Van Vessem aan duurzame oplossingen en inmiddels houden ze bij alle keuzes rekening met mens en milieu. Een nieuwe ontwikkeling is het verzamelen van oud brood dat weer wordt vergist tot groen gas. Naast het duurzame productieproces geeft de bakkerij ook rondleidingen en worden er kinderactiviteiten georganiseerd. Ze inspireren ook andere ondernemers en delen hun kennis.  De jury vindt Van Vessem een inspirerend voorbeeld voor zowel bewoners van de stad, kinderen en andere bedrijven.

Vanaf 22 december wordt het juryrapport gepubliceerd op de website van de Groene Mug. De publicatie betreft de zes genomineerde bedrijven. Vanaf dat moment kan het publiek stemmen tot en met 12 februari 2018.