Coronavirus veel gestelde vragen voor inwoners

Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor vele Haarlemmers. De gemeente doet er alles aan om in deze bijzondere situatie de inwoners van Haarlem zo goed mogelijk op de hoogte te houden over wat de gemeente doet én wat u zelf als inwoner kunt doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op deze pagina vindt u veel gestelde vragen aan de gemeente. We werken deze dagelijks bij.

Hulp

Hulp nodig, of wilt u iemand helpen?

Op dit moment zijn veel mensen in Nederland alleen thuis. Er zijn verschillende organisaties die hulp bieden. En door Haarlemmers zijn initiatieven opgezet om elkaar te steunen met klusjes en om het sociaal contact in stand te houden. Heeft u behoefte aan hulp, zoals boodschappen in huis, een praatje of ondersteuning? Of wilt u een ander helpen? Help elkaar, zorg voor elkaar. Deel dit ook met mensen die minder digitaal zijn.

 Hulp krijgen of hulp bieden

 • Bij Haarlem Voor Elkaar kunt u hulp vragen én hulp aanbieden. Kijk op www.haarlemvoorelkaar.nl of bel naar 023 - 531 48 62.
 • Bij BUUV Haarlem kunt u hulp vragen of kijken wie u in de buurt kunt helpen. Kijk op Haarlem.BUUV.nu of bel naar 023  - 551 78 45.
 • Heeft u behoefte aan ondersteuning of heeft u specifieke vragen over werk, inkomen, wonen, geldzaken, welzijn en/of zorg, dan kunt u het Sociaal Wijkteam bellen. Kijk voor een wijkteam in uw buurt op www.sociaalwijkteamhaarlem.nl.  Bel 14023 voor het telefoonnummer van uw wijkteam als u het niet zelf kunt opzoeken. Het Sociaal Wijkteam is telefonisch bereikbaar tijdens kantoortijden. U kunt uw vraag telefonisch stellen of een afspraak maken voor het spreekuur op de locaties van het SWT. De medewerkers van de SWT’s gaan ook weer op huisbezoek. Er zijn nog geen inloopspreekuren.
 • CJG | Wilt u graag hulp bij uw vragen over opvoeden en opgroeien? Neem dan contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Medewerkers van het Informatie- & Adviesteam zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 uur tot 17.00 uur op 088 – 995 8484  of via info@cjgkennemerland.nl.
 • Humanitas is bereikbaar voor een luisterend oor, ideeën en tips voor ouders en kinderen. Alle werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur via 06-53614050.
 • Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Als het thuis niet goed gaat is Veilig Thuis 24 uur per dag, alle dagen in de week te bellen op telefoonnummer 0800-2000.  U kunt ook bellen als u zich zorgen maakt over iemand. Meer info staat op  www.veiligthuis.nl
 • Kijk voor initiatiatieven op Haarlem Ontmoet.

Behoefte om te praten

 • Voelt u zich alleen, heeft u behoefte om met iemand te praten? Bel op werkdagen tussen 11.00 en 13.00 uur naar Altijd Contact, 088 - 855 5195. Daar zitten mensen voor u klaar!
 • Op maandag, woensdag en donderdag is er ook een mogelijkheid om via WhatsApp te chatten voor doven en slechthorenden via 023-5436090.
 • Of bel de Luisterlijn van Stem in de Stad en Het Open Huis, samen met Haarlemse Kerken. Bel tussen 13.00 en 20.00 uur naar 023 - 30 36 700.

Hulp voor ouderen en zieke mensen

 • Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer waar ouderen en zieke mensen terecht kunnen met vragen rond het coronavirus. Bereikbaar via 070 - 445 58 88.
 • Bent u mantelzorger of zorgt u voor iemand? Het zijn moeilijke tijden. U kunt bij team Tandem terecht voor een luisterend oor en praktische hulp. Bereikbaar via 023 - 891 06 10.
 • Werkt u bij een organisatie en wilt u iets betekenen voor kwetsbare bewoners maar weet u niet precies hoe? Neem contact op met Haarlem Effect via 023 - 532 25 47
  of met DOCK Haarlem via 088 - 855 51 75.
 • Woont er een ouder of ziek persoon in uw buurt? Dan is de kans groot dat hij of zij zich eenzaam voelt of moeite heeft met boodschappen doen. Wilt u helpen? Een simpele oplossing is om uw naam en telefoonnummer op een briefje te schrijven met een kort berichtje dat u hem/haar graag wilt helpen en doe dit in de brievenbus.
 • Brei een sjaal voor mensen die wat extra liefde en warmte kunnen gebruiken. Kijk op zozjaal.nl.
 • Heeft u behoefte aan een warme maaltijd? Tafeltje Dekje bezorgt maaltijden bij senioren en mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. Heeft u een Haarlem Pas of komt u daarvoor in aanmerking, dan kunt u gebruik maken van Tafeltje Dekje. De maaltijden worden op maandag tot en met vrijdag warm aan huis bezorgd tussen 12.00 en 13.00 uur. U kunt zich aanmelden via de mail tafeltjedekje@haarlemeffect.nl of per telefoon 023 532 25 47.

Boodschappen doen of laten doen

 • ZoefZoef en jongerenorganisatie Triple ThreaT zijn samen met Albert Heijn Vos de Haarlemse Boodschappen Service gestart. Deze boodschappendienst is bedoeld voor 65-plussers en mensen die minder mobiel zijn of een zwakkere gezondheid hebben. Kijk op www.zoefzoefhaarlem.nl of bel 023 – 543 60 46.
 • Stichting Jongeren in Beweging helpt in Schalkwijk met boodschappen doen en biedt ook een luisterend oor. Stuur een e-mail naar Stichtingjongereninbeweging@gmail.com of bel met 06 - 14 999 822.

 

Ik wil helpen in de zorg, kan dit?

Het coronavirus vraagt veel van de zorgmedewerkers in Nederland. Er zijn verschillende initiatieven om hulp te bieden. (Oud) zorgprofessionals, studenten en mensen zonder ervaring kunnen zich aanmelden. Op de website www.extrahandenvoordezorg.nl vindt u meer informatie over deze initiatieven en hoe u zich aan kunt melden. 

Ik zoek werk

Bent u op zoek naar werk? U kunt vacatures zoeken op verschillende vacaturesites, maar ook op de website werk.nl van het UWV vindt u vele vacatures van binnen en buiten de arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond.

Hoe kan ik op een simpele manier uitleggen wat het coronavirus is?

Voor sommige doelgroepen is het heel lastig om te begrijpen wat er aan de hand is. De rijksoverheid heeft speciaal voor die doelgroepen de website www.corona.steffie.nl gemaakt. Steffie legt op een heldere manier uit wat het coronavirus is en wat je moet doen.

Mag ik muziek maken bij verzorgingstehuizen?

Ja, mits je anderhalve meter afstand houdt van anderen. Groepsvorming is verboden. 

Steuntje in de rug voor belangeloze corona-initiatieven

In deze moeilijke tijd tonen veel Haarlemmers compassie met hun stadgenoten. Talrijke initiatieven worden ontwikkeld om medebewoners te ondersteunen en overeind te houden. 

Klik hier voor meer informatie