Coronavirus veel gestelde vragen dienstverlening gemeente

Door de maatregelen tegen verspreiding van het corona virus is ook de dienstverlening van de gemeente Haarlem aangepast. Op deze pagina vindt u veel gestelde vragen aan de gemeente. We werken deze dagelijks bij.

Vragen en antwoorden

Wat zijn de openingstijden van gemeente Haarlem?

De openingstijden blijven hetzelfde, alleen we werken nu alleen op afspraak

Is het havenkantoor geopend voor publiek?

Vanaf maandag 30 maart is het havenkantoor aan de Spaarndamseweg 1 en zijn de sanitaire ruimtes gesloten voor publiek. Dit is een maatregel tegen verspreiding van het coronavirus. Kijk voor meer informatie op: https://www.haarlem.nl/havenkantoor/

Gaat de zomerbediening al in voor bruggen en sluizen?

De zomerbediening gaat 21 mei 2020 in. Kijk voor de tijden op www.haarlem.nl/bruggen.

Het Havenkantoor en de sanitaire ruimtes voor de pleziervaart zijn gesloten.

Kan ik nog naar de publiekshal van de gemeente komen?

U kunt alléén nog in de publiekshal aan de Zijlvest 39 terecht als u een afspraak heeft. U kunt een afspraak maken de website en als het niet anders kan telefonisch via 14023. Wij vragen u met klem om niet ziek naar de publiekshal te komen. Het dringende advies is om de richtlijnen van het RIVM (www.rivm.nl) te volgen en als u ziek bent thuis te blijven en niet naar de publiekshal te komen..

Er is één uitzondering. Afhalen van het rijbewijs, ID-kaart en paspoort kan na 5 dagen na de aanvraag ZONDER afspraak in de publiekshal tussen 9.00 en 16.00 uur. Hiervoor is een aparte balie ingericht om mensen van elkaar te scheiden.

Is de publiekshal van de gemeente voor iedereen open?

Wij kunnen niet teveel mensen tegelijkertijd in de publiekshal ontvangen omdat een afstand van minstens 1,5 meter tussen bezoekers en medewerker noodzakelijk is. We vragen u daarom zoveel mogelijk zaken digitaal of telefonisch te regelen. Denkt u hierbij aan bijvoorbeeld verhuizen, parkeervergunning, akte burgerlijke stand en aanvragen Wmo. Voor de andere diensten kan een afspraak worden gemaakt.

Er is één uitzondering. Afhalen van het rijbewijs, ID-kaart en paspoort kan na 5 dagen na de aanvraag 's middags ZONDER afspraak in de publiekshal tussen 9.00 en 16.00 uur. Hiervoor is een aparte balie ingericht om mensen van elkaar te scheiden.

Kan ik de gemeente nog via WhatsApp bereiken?

Wij vragen u dringend de gemeente niet via WhatsApp te benaderen omdat we helaas niet de standaard service kunnen bieden. U kunt de gemeente via een afspraak, de e-mail, webformulier of telefonisch bereiken.

Kan ik nog wel meldingen doen bij de gemeente?

Wilt u een melding doorgeven over de openbare ruimte? Dit kan net als altijd uitsluitend online en via de BuitenBeter app.

Hoeveel mensen mogen er bij mijn huwelijk aanwezig zijn?

Op dit moment mogen bij een huwelijk/partnerschap niet meer dan 65 personen aanwezig zijn in de Gravenzaal. In de Librije mogen niet meer dan 20 personen aanwezig zijn. Deze aantallen zijn exclusief het bruidspaar, de trouwambtenaar en de bode. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee in het maximaal aantal toegestane gasten.

Mensen moeten 1,5 meter afstand tot elkaar houden en als u verkouden en of ziek bent blijft u thuis. Hoe het in september of oktober is weten we niet. Misschien kunnen er dan meer bezoekers worden toegelaten, misschien minder. Houd hier rekening mee wanneer u een huwelijk/partnerschap plant.

Kan ik mijn paspoort, ID-kaart rijbewijs zonder afspraak ophalen?

Tussen 9.00 en 16.00 uur kunt u uw paspoort ID-kaart of rijbewijs zonder afspraak ophalen in de publiekshal. Vergeet niet uw ophaalbewijs mee te nemen. 

Informatie over afval inzameling en het Milleuplein

De afvalinzameling gaat door en het Milieuplein blijft open tot nadere berichtgeving. Spaarnelanden werkt nu met een gewijzigde dienstverlening. Lees de belangrijkste informatie op de website van Spaarnelanden.

Aanvullende maatregelen Milieuplein
Wegens grote drukte op het Milieuplein heeft Spaarnelanden een aantal aanvullende maatregelen genomen.

Kringloopwinkel
Voor de kringloopwinkels die geopend zijn gelden aangescherpte veiligheidsmaatregelen. U vindt de openingstijden en maatregelen op de website van de winkel. Kunt u nu niet met uw spullen terecht? Hou deze dan nog even thuis.

Verschillende fietsenstallingen dicht?

Niet alle fietsenstallingen zijn momenteel open in Haarlem. Ook kan het zijn dat de openingstijden van een stalling gewijzigd zijn. Op haarlem.nl/fietsenstallingen vindt u een actueel overzicht van de stallingen die wel en niet open zijn.

Staat uw fiets in een stalling die gesloten is? Neem dan contact op met Paswerk via 06-55 33 65 29 of via 06-27 01 24 20. Bij geen gehoor kunt u contact opnemen met Spaarnelanden via 023-75 17 200 of via info@spaarnelanden.nl.

De NS fietsenstalling in het station van Haarlem gaat maandag 18 mei weer open. De zelfservice stalling is weer volledig te gebruiken. Lees meer in het nieuwsbericht van 14 mei.

Ik wil met de auto boodschappen bezorgen in het autoluwe gebied

De regels voor toegang tot het autoluwe gebied in het centrum van Haarlem zijn tijdelijk verruimd voor het bezorgen van boodschappen aan bewoners. Het is mogelijk om ook buiten de venstertijden tussen 06:00 tot 11:00 uur het voetgangersgebied in te rijden. Bezoekers kunnen bij de paal bellen met de meldcentrale. Het telefoonnummer staat bij de paal. De paal wordt dan naar beneden gelaten.  

Leerlingenvervoer door RegioRijder

Zijn mondkapjes verplicht in de busjes?
Leerlingenvervoer is georganiseerd vervoer en geen openbaar vervoer (OV). Daarom zijn mondkapjes niet verplicht. De chauffeur kan wel de checkvraag stellen of iemand ziek of verkouden is en bij twijfel besluiten om de leerling niet mee te nemen.

Ik ben verkouden, mag ik mee?
Nee, een leerling die verkouden is, blijft thuis. Een kind met de volgende ziekteverschijnselen mag niet naar school:

 • neusverkoudheid
 • hoesten
 • moeilijk ademen/benauwdheid
 • koorts boven 38°C.

Wat zijn de regels voor het leerlingenvervoer in coronatijd?
Specifiek zijn de volgende maatregelen van kracht:

 • er is geen maximum aantal leerlingen in het leerlingenvervoer
 • het is niet nodig om te werken met afscheidingsschermen of persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals mondkapjes)
 • ouders/verzorgers moeten op afstand blijven.

Bekijk het volledige sectorprotocol op www.knv.nl.

Wat zijn de hygiëneregels in de busjes

 • was je handen voordat je het busje ingaat
 • raak zo min mogelijk aan tijdens de rit
 • houd zo veel mogelijk afstand van de chauffeur
 • hoest of nies in je elleboog
 • gedraag je rustig en netjes tijdens de rit.

Ik wil in deze moeilijke periode mijn kind zelf naar school brengen. Hou ik dan in de toekomst recht op vervoer via RegioRijder?
Jazeker, dit is een bijzondere situatie.

Als ik mijn kind nu zelf naar school breng, heb ik dan recht op een vergoeding ‘eigen vervoer’?
Hiervoor zijn gemeentelijke regels opgesteld. Over het algemeen is het zo dat u een beschikking heeft voor aangepast vervoer en dus geen recht heeft op vergoeding eigen vervoer.

Heeft u een vraag over het leerlingenvervoer van RegioRijder?
Lees de informatie op www.regiorijder.nl. U kunt ook contact opnemen met de vervoerscentrale via e-mail llvregiorijder@connexxion.nl of telefonisch 0900 9343.

Organiseert de gemeente weer bijeenkomsten?

De gemeente kan u weer uitnodigen voor een bijeenkomst. Dit organiseren we zo dat we 1,5 m afstand kunnen houden en niet meer dan het toegestane aantal mensen toelaten op de locatie.

Informatie voor persoonsgebonden budgethouders

Lees de belangrijke informatie op de website van Per Saldo