Coronavirus veel gestelde vragen dienstverlening gemeente

Door de maatregelen tegen verspreiding van het corona virus is ook de dienstverlening van de gemeente Haarlem aangepast. Op deze pagina vindt u veel gestelde vragen aan de gemeente. We werken deze dagelijks bij.

Vragen en antwoorden

Wat zijn de openingstijden van gemeente Haarlem?

De openingstijden blijven hetzelfde, alleen we werken nu alleen op afspraak

Kan ik nog naar de publiekshal van de gemeente komen?

Vanaf woensdag 18 maart 2020 kunt u alléén nog in de publiekshal aan de Zijlvest 39 terecht als u een afspraak heeft. U kunt een afspraak maken de website en als het niet anders kan telefonisch via 14023. Wij vragen u met klem om niet ziek naar de publiekshal te komen. Het dringende advies is om de richtlijnen van het RIVM (www.rivm.nl) te volgen en als u ziek bent thuis te blijven en niet naar de publiekshal te komen.

Er is één uitzondering. Afhalen van het rijbewijs, ID-kaart en paspoort kan na 5 dagen na de aanvraag 's middags ZONDER afspraak in de publiekshal tussen 9.00 en 16.00 uur. Hiervoor is een aparte balie ingericht om mensen van elkaar te scheiden.

Is de publiekshal van de gemeente voor iedereen open?

Wij kunnen niet teveel mensen tegelijkertijd in de publiekshal ontvangen omdat een afstand van minstens 1,5 meter tussen bezoekers en medewerker noodzakelijk is. We vragen u daarom zoveel mogelijk zaken digitaal of telefonisch te regelen. Denkt u hierbij aan bijvoorbeeld verhuizen, parkeervergunning, akte burgerlijke stand en aanvragen Wmo. Voor de andere diensten kan een afspraak worden gemaakt.

Er is één uitzondering. Afhalen van het rijbewijs, ID-kaart en paspoort kan na 5 dagen na de aanvraag 's middags ZONDER afspraak in de publiekshal tussen 9.00 en 16.00 uur. Hiervoor is een aparte balie ingericht om mensen van elkaar te scheiden.

Kan ik de gemeente nog via WhatsApp bereiken?

Wij vragen u dringend de gemeente niet via WhatsApp te benaderen omdat we helaas niet de standaard service kunnen bieden. U kunt de gemeente via een afspraak, de e-mail, webformulier of telefonisch bereiken.

Kan ik nog wel meldingen doen bij de gemeente?

Wilt u een melding doorgeven over de openbare ruimte? Dit kan net als altijd uitsluitend online en via de BuitenBeter app.

Kan mijn huwelijk nog doorgaan?

Alle samenkomsten worden tot 1 juni verboden. Geplande huwelijksvoltrekkingen vormen een uitzondering en gaan wel door. Er mogen hierbij niet meer dan 30 personen aanwezig zijn. Ook hier geldt dat mensen 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden en als je verkouden en of ziek bent blijf je thuis.

Kan ik een huwelijk plannen?

Voor de komende tijd kunnen helaas geen nieuwe trouwerijen worden gepland.

Kan ik mijn paspoort, ID-kaart rijbewijs zonder afspraak ophalen?

Tussen 9.00 en 16.00 uur kunt u uw paspoort ID-kaart of rijbewijs zonder afspraak ophalen in de publiekshal. Vergeet niet uw ophaalbewijs mee te nemen. 

Informatie over afval inzameling en het Milleuplein

De afvalinzameling gaat door en het Milieuplein blijft open tot nadere berichtgeving. Spaarnelanden werkt nu met een gewijzigde dienstverlening. Lees de belangrijkste informatie op de website van Spaarnelanden.

Aanvullende maatregelen Milieuplein
Wegens grote drukte op het Milieuplein heeft Spaarnelanden een aantal aanvullende maatregelen genomen.

Kringloopwinkel
Heeft u spullen voor de kringloopwinkel en is deze dicht? Hou de spullen nog even bij u thuis.

Verschillende fietsenstallingen dicht?

Niet alle fietsenstallingen zijn momenteel open in Haarlem. Ook kan het zijn dat de openingstijden van een stalling gewijzigd zijn. Op haarlem.nl/fietsenstallingen vindt u een actueel overzicht van de stallingen die wel en niet open zijn.

Staat uw fiets in een stalling die gesloten is? Neem dan contact op met Paswerk via 06-55 33 65 29 of via 06-27 01 24 20. Bij geen gehoor kunt u contact opnemen met Spaarnelanden via 023-75 17 200 of via info@spaarnelanden.nl.

Ik wil met de auto boodschappen bezorgen in het autoluwe gebied

De regels voor toegang tot het autoluwe gebied in het centrum van Haarlem zijn tijdelijk verruimd voor het bezorgen van boodschappen aan bewoners. Het is mogelijk om ook buiten de venstertijden tussen 06:00 tot 11:00 uur het voetgangersgebied in te rijden. Bezoekers kunnen bij de paal bellen met de meldcentrale. Het telefoonnummer staat bij de paal. De paal wordt dan naar beneden gelaten.