De meeste vragen gaan over aanvragen van vergunningen voor:
- Dakkapel, dakopbouw of dakterras
- Aan,- uit,- of bijgebouw op achtererf
- Verbouwen woning of bedrijfspand
- Het plaatsen van zonnepanelen op het dak
Voor een aanvraag bouwvergunning of ontheffing op het bestemmingsplan heeft u altijd een professionele bouwtekening nodig. De deskundige die u begeleidt kan ook het bestemmingsplan toetsen en uw vragen over een bouwplan beantwoorden.
Dakkapel
Voor het plaatsen van een dakkapel aan de voorkant van de woning heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig. Het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde van de woning kan (omgevings)vergunningsvrij als u aan alle eisen hiervoor voldoet. Lees meer op rijksoverheid.nl.
Voldoet u niet aan de eisen voor het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde? Dan moet u altijd een omgevingsvergunning aanvragen.
Meer weten over de dakkapel? De gemeente Haarlem doet mee aan een pilot met Blitts voor het aanvragen van een dakkapel. Deze pilot draait in een aantal Haarlemse wijken. Kijk via de postcodecheck of uw wijk meedoet.
Dakopbouw
Voor het realiseren van een dakopbouw heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig. Bij de aanvraag moet een set bouwkundige tekeningen. en een constructieve berekening worden aangeleverd. De tekeningen moeten voldoen aan de Regeling Omgevingsrecht (MOR). Tekeningen volgens Mor zijn geschikt voor een vergunningaanvraag. U moet ook met berekeningen aantonen dat uw woning en fundering het extra gewicht van de opbouw kunnen dragen.
Dakterras
Voor het realiseren van een dakterras heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig. U kunt op ruimtelijkeplannen.nl in het bestemmingsplan nakijken welke regels er gelden voor een dakterras aan of op uw woning.
Hoe leest u een bestemmingsplan.
Uitbouw / aanbouw / bijgebouw
- Ligt uw woning niet in beschermd stadsgezicht? Dan kunt u onder voorwaarden aan de achterzijde van uw woning vergunningsvrij een aan,- of uitbouw realiseren. Een schuur of tuinhuisje dat los staat van de woning is een bijgebouw. Daarvoor gelden ook voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen. Lees meer op rijksoverheid.nl. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig.
- Ligt uw woning in beschermd stadsgezicht? Dan kunt u alleen vergunningsvrij een aanbouw plaatsen als u voldoet aan de regels voor het vergunningsvrij bouwen. Lees meer op rijksoverheid.nl. Daarnaast moet de aanbouw voldoen aan de regels uit het bestemmingsplan. U kunt het bestemmingsplan voor uw woning raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl
Voldoet u niet aan deze regels? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig
Verbouw
- Verandert u iets aan de draagconstructie van uw woning? Dan heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een doorbraak tussen uw woonkamer en de keuken. Hiervoor moet u ook een constructieve berekening aanleveren.
- Voor het uitvoeren van funderingsherstel heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig.
Zonnepanelen
Op rijksoverheid.nl kunt u nakijken of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor het plaatsen van zonnepanelen op uw woning
Bedrijfspand naar een of meer woningen
Voor het verbouwen van een bedrijfspand naar een of meer woningen heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig. Bij deze vergunningsaanvraag moet altijd een parkeeroplossing worden aangeleverd en een complete set bouwkundige tekeningen (die voldoen aan de indieningsvereisten van de Regeling omgevingsrecht, Mor).
Moet ik een vergunning aanvragen?
Via omgevingsloketonline.nl kunt u zelf controleren of u een vergunning nodig heeft voor bijvoorbeeld een dakkapel, aan- of uitbouw of bijbouwen, verbouwen of het plaatsen van zonnepanelen.
Voor een aanvraag bouwvergunning of ontheffing heeft u altijd een professionele bouwtekening nodig. Een deskundige kan u helpen met de tekening maken en uw vragen over het bestemmingsplan en/of bouwplan beantwoorden.
Waar kan ik een bestemmingsplan inzien?
Op ruimtelijkeplannen.nl staan alle bestemmingsplannen online. U zoekt op adres, plannaam of plannummer.
Hoe leest u een bestemmingsplan.
Ook vindt u uitleg over de status van de plannen en welke voor u van belang zijn. In de publiekshal kunt u alleen bestemmingsplannen inzien die ter inzage liggen. Er is geen medewerker aanwezig die u inhoudelijke toelichting kan geven op de bestemmingsplannen.
Heeft u toch nog vragen? Schakel dan deskundige hulp in.
Mag ik afwijken van het bestemmingsplan?
Weet u al dat uw bouwplan niet past in het bestemmingsplan? U heeft voor dit plan dan een ontheffing op het bestemmingsplan nodig. Deze vergunning vraagt u aan via omgevingsloketonline.nl. U neemt de aanvraag '' strijdig gebruik bestemmingsplan''.
U vraagt met deze vergunning toestemming van de gemeente of u mag afwijken van het bestemmingsplan. Bij uw aanvraag moeten alle stukken conform de regeling Omgevingsrecht, Mor worden aangeleverd.
De gemeente toetst nooit van te voren of er wordt meegewerkt aan de ontheffing op het bestemmingsplan. U moet altijd een aanvraag indienen.